13. Aprila 2023.

Novi Bajdenov gaf u Irskoj: Ragbiste pomiješao sa britanskim specijalnim jedinicama

Na kraju burnog govora u pabu u sredu uveče, Bajden je uz irskog ministra spoljnih poslova Majkla Martina i proslavljenog ragbi igrača Roba Karnija pokušao da udeli kompliment ragbisti. Podsetio je na to da je irska ragbi reprezentacija pobedila Novi Zeland prvi put u 111 godina u novembru 2016. u Čikagu. Tim Novog Zelanda je poznat po imenu “Ol belks” u skladu sa njihovim dresovima.

Problem je u tome što je Bajden izneo referencu koja bi mogla da odrazi njegovu priklonjenost istoriji irskih pobunjenika i njihovim narodnim pesmama.

“On je pakleni ragbi igrač i dođavola je pobedio ‘Blek end tans'”, rekao je Bajden uz smeh publike. “Blek end tens” je bila pomoćna jedinica britanskih bezbednosnih snaga koja se borila protiv irskih pobunjenika u njihovom ratu za nezavisnost od Britanije 1919-21. ozloglašena zbog brojnih zločina i brutalnog odnosa prema irskom stanovništvu.

https://twitter.com/malonebarry/status/1646242181248581636

Iako je državna televizija u prenosu uživo pokušala da umanji ovaj Bajdenov gaf, on nije prošao nezapaženo na društvenim mrežama. Na objavama na Tviteru korisnici ironično pišu da je najpoznatiji uspeh ragbiste poraz britanskih snaga pre jednog veka.

Drugi gaf je i to što Bajden ne ume ni da izgovori pravilno ime ovog igrača, pa ga oslovljava sa Ker-ni, dok Irci izgovaraju Kar-ni.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare