13. Juna 2023.

Nove optužbe protiv Kurca zbog korupcije

Optužbe se odnose na izbornu kampanju i manipulaciju glasačkog tela javnim novčanim sredstvima.

To se nadovezuje na tekuće istrage specijalnog tužioca vezano za korupciju i podmićivanje koje se vode protiv njega, prenosi Euraktiv.

Kurc, koji je u dva navrata bio kancelar Austrije, trenutno je pod istragom Tužilaštva za ekonomska pitanja i korupciju zbog navodnog podmićivanja različitih medija, kako bi u zamenu za izmenu zakona dobio povoljno izveštavanje.

Sada tužilaštvo ispituje Austrijski fond za integraciju, zbog nedozvoljenog korišćenja marketinškog budžeta javne ustanove, sa namerom da se unapredi Kurcova politička agenda, izvestio je magazin Profil.

Portparol bivšeg austrijskog kancelara je saopštio da su to “izmišljene optužbe koje nemaju nikakvo utemeljenje”.

Kurc je podneo ostavku na mesto kancelara nakon početka istrage tužilaštva u oktobru 2021.

Optužbe datiraju iz 2016. godine kada je još bio ministar spoljnih poslova. Prema navodima tužilaštva, Ministarstvo finansija je takođe koristilo novac od poreza da bi platilo ankete koje su u pozitivnom svetlu prikazivale Kurca.

Ovo je jedna od nekoliko istraga o korupciji koje su pogodile Austriju proteklih godina, počevši od afere Ibica koja je dovela do pada vlade 2019. godine.

Kao rezultat toga, Austrija je nastavila da pada na Indeksu korupcije Transparensi internešenela za 2022. godinu, i nalazi se ispod 20 mesta na listi najmanje korumpiranih zemalja, sa najgorim rezultatom od 2014. godine, navodi briselski portal.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare