5. Septembra 2023.

Nove informacije o uhapšenim Bed Blu Bojsima u Atini

Četiri sedmice prošlo su od žestokih sukoba hrvatskih i grčkih huligana uoči utakmice Dinama i AEK-a u Atini u kojima je jedna osoba poginula. Od tada je stotinjak hrvatskih državljana u grčkim zatvorima.

O situaciji su za “HRT” govorili državna sekretarica Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Andreja Metelko-Zgombić i advokat Fran Olujić.

“U ovom trenutku svih 102 hrvatskih državljana dobili su rješenje o određivanju istražnog zatvora. Zadnja grupa je ove sedmice upućena u 21 grčki zatvor. Očekuje se da će u pritvoru biti dok nadležna grčka tijela ne utvrde postoji li odgovornost i krivica nekih od njih”, rekla je Andreja Metelko-Zgombić.

Advokat Fran Olujić kaže da je teško odgovoriti na pitanje traje li sve predugo. “Ni mi u Hrvatskoj ne možemo se pohvaliti brzinom trajanja kaznenih postupaka”, rekao je.

“Ovdje nije ključni problem što istraga traje duže od mjesec dana, nego da se tolikom broju naših državljana odredio istražni zatvor. Logički je nemoguće da je baš svih 102 naših državljana učestvovalo u najtežim kaznenim djelima koja im se ovdje stavljaju na teret, a to je prije svega ubistvo i sastav zločinačke organizacije.

Kada prođe faza istrage i kad se utvrdi ko je učestvovao u najtežim kaznenim djelima, a ko samo u prekršajima, realno je za očekivati da će većina biti puštena, sad je pitanje hoće li im biti dozvoljeno napustiti Grčku ili će tamo morati ostati dok postupak traje”, govori Olujić.

“Zahtjev za uslovno puštanje iz pritvora može se uputiti kako bi se im tokom trajanja istrage moglo omogućiti da borave na slobodi. Otežavajuća je činjenica to što su te osobe strani državljani.

Hrvatska je prema grčkim vlastima uputila nekoliko zahtjeva. Prije svega, zahtjev sigurnosti, što je grčka strana i te kako shvatila. Tražili smo da postupak bude učinkovit, brz, da naši državljani ne budu diskriminisani, da mogu koristiti sva pravna i druga sredstva koja i drugim građanima pred nadležnim tijelima grčke stoje na raspolaganju.

Našim državljanima dodijeljena su tri advokata po službenoj dužnosti, a sami su uzeli još dva advokata koji sami finansiraju. Zamolili smo ih da što prije utvrde sve činjenice i da se oni koji nisu odgovorni odmah deportuju u Hrvatsku, za one koji su učinili prekršaj da ih takođe deportuju, a da mi garantujemo da se po potrebi mogu i vratiti u Grčku.

Jednako tako, ako se u jednom trenutku utvrdi da postoji razlog za pokretanje kaznenog postupka, ponudili smo im mogućnost transfera kaznenog postupka, ako bi i naša tijela bila volja to činiti”, rekla je Metelko-Zgombić.

Ono što je pozitivno jeste da smo i mi kao i Grčka članice EU. Ako bi bili pušteni da se brane sa slobode, ne bi trebao biti preveliki problem njihovo vraćanje u Grčku ako bi do postupka došlo. Nije isto da li je neko protiv koga se vodi kazneni postupak državljanin Evropske unije ili nije, rekao je Olujić.

Državna sekretarica Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Andreja Metelko-Zgombić prokomentarisala je i kako nije uhapšen odgovarajući broj navijača drugog kluba.

“Organizovanje tuča samo po sebi je kazneno djelo, pogotovo ako je rezultat smrt. Ali, činimo sve da podstaknemo grčke vlasti da nastoje da njihova nadležna tijela odrade posao kraće i učinkovito poštujući prava naših državljana”, rekla je.

Olujić smatra da je stvorena atmosfera linča.

“Mi smo u samom startu u situaciji gdje naše državljane nazivaju fašistima i neonacistima, stvorena je atmosfera linča koja za probe kaznenog postupka nije dobra. Kako vrijeme prolazi, za očekivati je da će se tenzije smirivati i nadamo se da će se grčki sud othrvati ovakvim pritiscima javnosti i medija”, rekao je Olujić, prenosi “Poslovni”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare