23. Maja 2023.

Nove dojave o bombama: Evakuisane škole u Čačku, Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu

Najpre je dojava stigla u Mašinsko-saobraćajnu i Medicinsku školu u Čačku, a nakon što su pripadnici MUP-a obavili kontradiverzioni pregled, utvrđeno je da su dojave bile lažne, rečeno je Tanjugu u Policijskoj upravi u Čačku.

Na 10 lokacija u Kragujevcu jutros su stigle dojave da su postavljene bombe i to u osam osnovnih škola, Drugoj kragujevačkoj gimnaziji i na Ekonomskom fakultetu. Objekti su odmah evakuisani i u toku su kontradiverzioni pregledi.

Druga kragujevačka gimnazija i Ekonomski fakultet u Kragujevcu dobili su jutros oko 7:30 sati dojavu da su postavljene bombe u njihovim objektima.

To upozorenje su dobile i kragujevačke osnovne škole “Miloje Simović”, “Đura Jakšić”, “Jovan Popović”, “Sveti Sava”, “Moma Stanojlović”, “Mirko Jovanović”, “21. oktobar” i “Dragiša Luković Španac”.

Policija je evakuisala te objekte i u toku su kontradiverzioni pregledi, potvrđeno je RTS-u u Policijskoj upravi u Kragujevcu.

Lažna dojava o bombi u Osnovnoj školi u Pranjanima

Na e-mail adresu Osnovne škole “Ivo Andrić” u Pranjanima stigla je dojava o postavljeno bombi, ali je utvrđeno da je bila lažna, izjavio je danas direktor škole Zoran Pantović.

“Stigao je mejl da je u školi postavljena bomba. Odmah smo evakuisali svu deci i pozvali policiju. Nakon detaljne pretrage utvrđeno je da je u pitanju lažna dojava”, rekao Zoran Pantović. Email poruka preteće sadržine zaprepastila je sve djake i nastavnike koji su se tom trenutku našli u školi. U toj mail poruci se navodi kako će bomba koja je postavljena u tom objektu odneti mnoge žrtve. “Moja regrutovana osoba je sakrila bombu (Tetrul) u vašoj školi. Sastavljena je u skladu sa mojim instrukcijama. Mala je, ali veoma dobro pokrivena, nemoguće je oštetiti gradjevinsku strukturu ovom eksplozivnom napravom, ali biće mnogo ljudi ranjenih i ubijenih posle eksplozije. Svaki pokušaj deaktiva uredjaja će te ubiti. Svi ćete umreti”, navodi se u pretećoj poruci u koju je agencija RINA imala uvid.

Nakon što je policija obavila pretragu deca su vraćena u učionice i nastava je nastavljena.

Lažne dojave u dve srednje škole u Nišu

l dve srednje škole u Nišu dobile su jutros mejlom dojave o postavljenim bombama. Reč je ETŠ “Nikola Tesla” i Prehrambeno- hemijskoj školi. Kontradiverzioni timovi policije u Nišu uradile su proveru obe škole i ustanovljeno je da su dojave bile lažne, potvrdili su za RTS direktori škola.

U obe škole učenici počinju prepodnevnu nastavu od 10 sati.

Dojave i u Boru

Više borskih škola dobilo je jutros dojavu o podmetnutim bombama, saznaje “Blic”. Dojave o bombama stigle su u OŠ “Dušan Radović”, “Vuk Karadžić”, “3.oktobar”, “Sveti Sava”, ŠOSO “Vidovdan” a provera je izvršena i u OŠ “Branko Radičević”, s obzirom da su u istom kompleksu smeštene tri borske osnovne škole.

Dojava o bombi je stigla i u srednjoj školi “Gimnazija”, kao i u nekim osnovnim školama u borskim selima.

Na teren su odmah izašli pripadnici kontradiverzione ekipe policije koje rade proveru i u većini škola je utvrđeno da se radi o lažnim dojavama i deca su se vratila na nastavu.

U nekim osnovnim školama su na mejl stigle dojave o postavljenim bombama nakon čega su direktori odmah reagovali i obavestili policiju koja je uradila proveru.

I u Novom Sadu

Više škola u Novom Sadu dobilo je danas dojave o postavljenim bombama.

Ekipe Ministarstva unutrašnjih poslova su na terenu, škole su evakuisane i u toku je kontradiverziona provera objekata.

Prema nezvaničnim saznanjima dojave o bombama su stigle u najmanje sedam osnovnih škola.

Radio 021 piše da je bomba dojavljena u Osnovnoj školi “Prva vojvođanska brigada”, u kojoj neće biti prve smene.

Takođe, evakuisane su osnovne škole “Kosta Trifković”, “Sonja Marinković”, “Dušan Radović”, “Aleksa Šantić”, “Žarko Zrenjanin” i “Ivan Gundulić”, a deci je rečeno da idu kući.

Za sada nema informacija o tome na koji način su dojavljene bombe. U prethodnom periodu to se najčešće radilo putem e-mail poruka, ali je bilo i anonimnih poziva telefonom.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare