28. Novembra 2023.

“Novak nije odbio doping test”

Nekoliko dana po završetku takmičenja na finalnom turniru Dejvis kupa, završena je priča oko testiranja na doping.

Iako su mnogi požurili da optuže Novaka Đokovića da je izbegavao obavezu da se testira pre meča, to nije bio slučaj, jer su se oglasili iz samog sedišta Jedinice za integritet tenisa.

Novak je doduše kasnije izrazio nezadovoljstvo što mu je poremećena rutina priprema za sam meč, ali je sve uradio po protokolu, kao i svi ostali iz srpskog tima.

Oni su na 90 minuta pre meča četvrtfinala sa Velikom Britanijom obavešteni da će biti testirani, tako da su ih ljudi iz Agencije za antidoping od tada pratili u stopu.

Iz Jedinice za integritet tenisa (ITIA) su potom objasnili da su naši igrači imali izbor da daju test pre ili posle meča.

Prva stvar koju treba reći jeste da Đoković nije odbio test. Pravila kažu da kada je igrač obavešten, on mora da obezbedi uzorak što je pre moguće. U timskom takmičenju kao što je Dejvis kup, igrači mogu biti informisani pre meča, dok u drugim takmičenjima, testiranje se obično vrši posle meča. Procedura nije menjana, kako za turnir, tako ni za igrače“, objasnili su za “Ekip” iz ITIA.

Oni dalje dodaju:

U Dejvis kupu, timovi se obaveštavaju pre početka meča. To dozvoljava igračima da izaberu da li će dati uzorak pre meča, ili će onda to uraditi posle. Imaju izbor. Neki to rade pre, jer ih čini slobodnijim posle meča, što nije loše, jer time izbegavaju da se duže zadrže u kompleksu posle davanja uzoraka“, dodao je izvor iz ITIA.

Time je praktično stavljena na sve priče oko davanja rezultata uzorka na finalnom turniru u Malagi.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare