17. Augusta 2023.

Novak Đoković je “preslikani” čukundeda: On se borio u Balkanskom ratu i zvao se – Novak

Da li biste se začudili da saznate Novak Đoković nije prvi u porodici sa tim imenom i prezimenom? Naime, u Jasenovom polju pokraj Nikšića žive preci najpoznatijeg Srbina na planeti – Novaka Đokovića – i njegovog davnog imenjaka, s kojim teniser ne deli samo ime, nego i fizionomiju.

Đokovići su poreklom sa Čeva na Cetinju, odakle je Đoko Damjanović, rodonačelnik loze Đokovića, prešao u Nikšić nakon ubistva turskog age u jednom od obračuna sa Turcima. Od Đoka počinju Đokovići.

Prvi Novak Đoković je zapravo unuk deda Đoka, a 1905. godine se iz Jasenovog polja otisnuo u Čikago. Dva puta se vraćao u otadžbinu kako bi je branio od uzurpatora, te je učestvovao u Balkanskim ratovima, a kasnije bio jedan od vojnika koji su učestvovali u probijanju Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu. Nakon završetka u to vreme najvećeg sukoba u istoriji čovečanstva on ostaje u Jasenovom polju gde radio kao sudija porotnik.

Zanimljivo da je sličnost dva Novaka Đokovića ogromna o čemu svedoči i jedna fotografija iz arhive. Uostalom prosudite i sami:

O prvom Novaku Đokoviću u jednom intervjuu za “Nedeljnik” je pre tri godine govorio deda Radonja (85), njegov sin.

“Moj otac Novak Đoković je 1905. iz Jasenovog polja otišao u Čikago. Dva puta se vraćao kako bi se borio sa svojom braćom – jednom na Skadru i u balkanskim ratovima, drugi put na Solunskom frontu. U tuđini su mu govorili da ne ide, da će uzalud izgubiti glavu, da domovine nema tamo gde hleba nema, ali on je želeo da pomogne svojima. Posle Solunskog fronta rešio je da ostane u Jasenovom polju, gde je postao sudija porotnik”, ispričao je deda Radonja.

Seća se kako je 1941. s Kosova, pod naletom Albanaca, u kuću njegovog oca došao Novakov pradeda Neđeljko s porodicom. Po prestanku rata, nakon deset godina, Đokovići se vraćaju na Kosovo, gde se Novakov deda Vladimir zaposlio u rudniku “Trepča” i zasnovao porodicu. Tri decenije kasnije Đokovići se sele u Beograd, gde je Vladimir kao predstavnik firme “Tehnopromet” za Kosovo i Metohiju od firme dobio stan.

Vladimirov sin Srđan Đoković u braku sa Dijanom dobio je tri sina – Đorđa, Marka i Novaka, najboljeg tenisera sveta.

Deda Radonja, ipak, nije bio siguran da li je Novak dobio ime po njegovom ocu:

“Ali ima logike. Novakov pradeda i deda, Neđeljko i Vladimir, puno su voleli mog oca. On je bio jedan od najuglednijih Đokovića, veliki ratnik i dobar čovek. Bio je zapažen i po poštenju i po ugledu i po imenu”, rekao je Radonja.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare