17. Augusta 2023.

Nova vrsta zmije otkrivena u Peruu dobila ime po Harisonu Fordu

Iako Indijana Džons ne voli da sreće zmije tokom svojih avantura, glumac je izjavio da ih zapravo mnogo voli i da je počastvovan što je novootkrivena vrsta gmizavca imenovana po njemu. Dodao je da je veoma brzo osetio “bliskost” kada ju je ugledao, a nazivanje zmije po glumcu predstavlja simbol Fordovog zalaganja za zaštitu životne sredine.

Nova vrsta zmije otkrivena u Peruu dobila ime po Harisonu Fordu
Najnovija vrsta gmizavca je dobila ime po legendarnom glumcu.

Zmiju su otkrili timovi istraživača iz Perua i Sjedinjenih Država, dok su proučavali živi svet u peruanskom nacionalnom parku Otiši. Novootkriveni gmizavac je nazvan Tachimenoides harrisonfordi, prema legendarnom glumcu. Bledožućkasta zmija sa crnim mrljama je tanka, dostiže dužinu od oko četrdeset santimetara i nije opasna po ljude. 

“Zmija ima oči u kojima se možete udaviti kada ih gledate, a većinu dana provodi sunčajući se pored bazena prljave vode. Verovatno bismo bili dobri prijatelji ranih šezdesetih”, rekao je za organizaciju zaštite životne sredine “Konservejš internašnal (Conservation international)”. Ford je potpredsednik organizacije i godinama se strastveno bori za održavanje prirode i životinja.

Pored zmije, pre nekoliko godina, jedna vrsta pauka (Calponia harrisonfordi) i mrava (Pheidole harrisonfordi) su takođe dobile ime po glumcu. 

Ford je šaljivo dodao da ne razume zašto ga istraživači isključivo vezuju za “strašne životinje”:

“Ovi naučnici po meni nazivaju samo stvorenja kojih se deca plaše. Ne razumem, u slobodno vreme šijem, pevam uspavanke svojim biljkama bosiljka, da se ne bi plašile mraka…”

Glumac je dodao da je novo otkriće dobar podsetnik da još uvek ima toliko toga da se nauči o divljem svetu, kao i da su ljudi samo “jedan mali deo neverovatno ogromne biosfere”.

“Na ovoj planeti sve su sudbine isprepletene, a trenutno je milion vrsta na ivici zaborava. Imamo egzistencijalni mandat da popravimo naš narušen odnos sa prirodom i zaštitimo mesta koja održavaju život”, rekao je Ford.

Istraživanje, čiji su koautori stručnjaci organizacije “Konservejšn internašnal”, pokazuje da su gmizavci posebno u opasnosti od izumiranja, kao i da je više od petine svih gmizavaca na svetu trenutno ugroženo.

“Za biologa, opisivanje nove vrste i njeno objavljivanje pod novim imenom jedna je od najvažnijih aktivnosti tokom krize biodiverziteta, jer se mogu zaštititi samo organizmi koji su nam poznati”, rekao je Edgar Ler, vodeći naučnik projekta. 

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare