12. Augusta 2023.

Nova varijanta korone registrovana u Grčkoj

Zbog nove varijante virusa korona “eris”, SZO je u petak svim državama uputila preporuku da obrate pažnju na epidemiološku situaciju.

Upozorenje na globalnu opasnost
Da eris preti da bukne na globalnom nivou pokazuju podaci iz Velike Britanije, gde je svaki sedmi slučaj kovida otkriven testiranjem u bolnicama posledica zaražavanja podvarijantom EG.5. Broj zaraženih ovim novim sojem raste i u Americi.

Ova varijanta je registrovana u 51 državi, uključujući i Grčku, gde trenutno letuje veliki broj građana Srbije.

Iz SZO upozoravaju da je reč o “varijanti od interesa” jer eris označen kao EG.5 ima potencijal da se lako prenese, da uzrokuje teže oblike bolesti, i da zaobiđe imuni sistem stečen preležanim kovidom ili vakcinacijom.

U Srbiji zbog erisa nije “upaljen crveni alarm”, a epidemiolozi kažu da situaciju treba pratiti. SZO navodi da je EG-5 odnosno EG.5 još jedan “potomak” omikron varijante kovida i da je prvi put registrovan u februaru ove godine.

Od tada broj zaraženih ovom varijantom konstantno raste. Ono što posebno zabrinjava je što se već uveliko širi u nama omiljenoj letnjoj destinaciji – Grčkoj. Može se očekivati je neko po povratku sa mora u zemlju donese i novi virus.

“Na nama je da pratimo situaciju i da reagujemo na vreme”, kaže za “Novosti” prof. dr Vladimir Petrović, epidemiolog i direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

“Potpuno je očekivano da omikron daje nove podsojeve i mutacije, ali eris nije pretnja kao što je to bio delta soj.”

Međutim, dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja “Palilula”, ima sasvim drugačije mišljenje:

“Uveren sam da je eris veštačka tvorevina, kao i sam kovid.”

Stručnjaci navode da su simptomi erisa temperatura, glavobolja, kašalj koji ne prestaje, promene čula ukusa i mirisa, umor, curenje nosa i bol u grlu. Praktično, kako ističu, isti simptomi kao i kod većine varijanti kovida.

Lekari u našoj zemlji kažu da povišene temperature kod većeg broja pacijenata sada registruju zbog stomačnih virusa, infekcija usled slabog pranja voća i povrća, alergijskih komplikacija, a povremeno i zbog kovida.

“Svaki pacijent sa temperaturom trebalo bi da se javi svom izabranom lekaru ili pedijatru”, kaže dr Stojanović.

“Lekar će da proceni o kakvom stanju je reč i da propiše terapiju ili uputi na testiranje. U Domu zdravlja “Palilula” i dalje imamo Respiratornu ambulantu i u njoj testiramo sumnjive na kovid”, dodaje dr Stojanović.

U Domu zdravlja “Savski venac” primenjuju drugačiji protokol.

“U našoj ustanovi i dalje se trijaža radi na ulaznim vratima, gde pitamo svakog pacijenta za tegobe”, kaže dr Snežana Kalabić, specijalista opšte medicine.

“Ukoliko ima temperaturu, upućujemo ga na respiratornu ambulantu, a lekar u njoj procenjuje da li pacijenta da vrati na lečenje kod izabranog lekara ili da ga testira i leči od kovida. Svaki teži slučaj upućujemo na Infektivnu kliniku.”

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare