23. Jula 2023.

Nova studija utvrdila: Izuzetno bizaran simptom koji može biti znak demencije

Studija sprovedena na više od 110.000 ljudi srednjih i starijih godina pokazala je da hronična opstipacija može povećati rizik od razvoja demencije.

Oni koji su patili od hroničnog zatvora, što znači da su imali manje od tri pražnjenja creva nedeljno, pokazali su znake starenja mozga, odnosno imali su lošije rezultate na testovima pamćenja i razmišljanja od svojih vršnjaka koji su imali redovne stolice. Učesnici koji su patili od zatvora takođe su imali 73 posto veće šanse da pokažu smanjene kognitivne sposobnosti.

Iako su ovo rani nalazi, studija sugeriše da mikrobiom creva može biti povezan sa zdravljem mozga. Otkriće je predstavljeno ove nedelje na sastanku Alchajmerovog udruženja u Amsterdamu.

Alchajmerova bolest je najčešći oblik demencije i čini 60 do 70 odsto svih slučajeva, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije. Uobičajeni simptomi uključuju gubitak pamćenja, loše rasuđivanje, konfuziju, ponavljanje pitanja, poteškoće u komunikaciji, potrebno je više vremena za obavljanje uobičajenih svakodnevnih zadataka, impulsivno delovanje i probleme sa kretanjem.

Ishrana sa malo vlakana jedan je od glavnih uzroka zatvora. Voće, povrće i integralne žitarice kao što su avokado, ovas, jabuke, artičoke, sočivo, kinoa i čia semenke su hrana bogata vlaknima.

Foto: Shutterstock/Photoroyalty
Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare