Tim američkih naučnika otkrio je komponentu u maslinama za koju veruju da može pomoći u borbi protiv gojaznosti i dijabetesa.
Pošto u maslinama nema dovoljno ove kiseline koja bi prirodno pomogla u borbi protiv pomenutih tegoba, naučnici veruju da bi njihovo istraživanje moglo “utabati put razvoju sigurnih i jeftinih prirodnih proizvoda za kontrolu gojaznosti i dijabetesa tipa 2 kod ljudi”.
“Promene životnog stila i mere javnog zdravlja imaju ograničen uticaj na rastuću prevalenciju gojaznosti, jednog od glavnih faktora rizika za dijabetes tipa 2”, rekao je vodeći istraživač Dongmin Liu, profesor na Odseku za ljudsku ishranu, hranu i vežbanje na Univerzitetu. iz Virdžinije.
Problem sa dostupnim lekovima
Ističe da su dostupni lekovi protiv gojaznosti neefikasni u održavanju gubitka težine, skupi i predstavljaju dugoročan rizik po zdravlje. On i njegov tim, dodaje, rade na razvoju “bezbednijeg, jeftinijeg i višenamenskog leka koji bi sprečio pojavu metaboličkih poremećaja i dijabetesa tipa 2”.
Predstavljajući rezultate istraživanja na stručnoj konferenciji u Čikagu, Lui i njegove kolege su izjavili da je kod miševa koji su dobijali elenolnu kiselinu četiri do pet nedelja došlo do smanjenja gojaznosti za 10,7 odsto, dok su nivoi šećera u krvi i osetljivost na insulin pali na “uporedivo onima zdravih, mršavih miševa”.
Masline i maslinovo ulje su posebno prisutni u mediteranskoj ishrani. Prema nedavno objavljenoj studiji sprovedenoj na 90.000 ljudi, maslinovo ulje, koje se smatra zdravijom alternativom biljnim i uljima od semena, sprečava kognitivni pad.