25. Juna 2023.

Nova sonda napravila neverovatne snimke Merkura

Početkom 2020. godine naučnici iz agencije NASA su ozbiljno većali koju bi misiju trebalo poslati put kosmosa, a izbor je bio veliki, budući da su naučnici iz Sjedinjenih Američkih Država poslali više od 20 predloga. Neke od njih su asteroide pretvorile u stanice za točenje goriva, druge su predlagale da se uroni ispod površine Meseca, a treće su svoje misije usmerile ka Veneri. NASA je na kraju izabrala četiri ideje

U poslednjih 50 godina misije agencije NASA su istražile veliki broj većih nebeskih tela u solarnom sistemu – od Sunca do Merkura na jednoj strani, te Plutona i heliosfere na drugoj. Ni jedna druga zemlja se nije približila tom uspehu, ali to ne znači da su istraživanja gotova, naprotiv – tek smo na početku.

Misija BepiColombo je projekat koji je udružio Japan s nekim evropskim zemljama, a nedavno je završen treći let oko Merkura. Planirano je da ih bude ukupno šest i da se tokom svakog napravi što više fotografije.

Evropska svemirska agencija je objavila tri nova snimka, a na njima se vidi površina Merkura pokrivena kraterima. Sonda je planeti prišla veoma blizu, a najmanja udaljenost od površine je bila oko 240 kilometara.

Sledeći let je planiran za septembar 2024. godine.

Izvor: Futurism / PCPress

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare