16. Februara 2023.

Nova Skaj optužnica Tužilaštva BiH: Prodavali velike količine skanka na području EU i Balkana

Optuženi su Sako Bibić (50), Eldar Hujić (44), Admir Halimanović (39), Alem Zukić (32) i Đoko Komar (30).

Optuženi se terete da su, od kraja 2019. do kraja 2021. godine, postupajući u okviru zajedničkog plana i međusobnog dogovora, a radi sticanja nezakonite imovinske koristi izvršenjem više krivičnih djela, postali pripadnici grupe za organizovani kriminal i djelovali na području BiH, Srbije, Crne Gore, kao i zemalja EU, te vršili krivična djela organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa opojnim drogama i pranja novca.

U optužnici se navodi da su optuženi, komunicirajući putem zaštićenih aplikacija, dogovarali realizaciju izvršenja krivičnih djela, te krijumčarenje, prevoz, skrivanje i dalji transport prema zemljama EU, kao i plasman na ilegalnom narko-tržištu na području Bosne i Hercegovine, velikih količina opojne droge marihuana-skank, najčešće u količinama od oko 100 kilograma, koje su krijumčarene na područje Hrvatske, Njemačke, Nizozemske i Poljske, radi plasmana na ilegalnom narko-tržištu u tim državama, za što su dobijali velike količine novca, koje su koristili za kupovinu nekretnina i skupocjenih motornih vozila, te tako vršili pranje novca.

U okviru optužnice, zatraženo je oduzimanje nezakonite imovinske koristi u vrijednosti većoj od 300.000 KM.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem više od 20 svjedoka i stručnih vještaka, kao i prilaganjem više desetina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare