29. Novembra 2023.

Nova Samsung UFS 4.0 memorija navodno u pripremi sa optimizacijom za AI na pametnim telefonima

Pametni telefoni sa vještačkom inteligencijom imaće potrebu za većim skladištem, a rješenje za to bi mogla da bude nova, optimizovana Samsung UFS 4.0 memorija

Pametni telefoni zahvaljujući novim procesorima sada mogu da pokreću velike jezičke modele (LLM) direktno na uređajima, ali problem je u tome što veštačka inteligencija (AI) ne zahteva samo računarsku snagu već i dovoljne količine memorije i prostora za skladištenje podataka. Upravo kada je u pitanju prostor za čuvanje podataka, problem bi mogla da reši nova Samsung UFS 4.0 memorija koju kompanija navodno priprema baš za te potrebe.

Nove glasine ukazuju da će pokretanje AI zadataka na telefonima biti potrebno oko 15 posto dostupnog prostora za skladištenje podataka na pametnim telefonima. Iako je teško utvrditi koliko će tačno prostora za potrebe veštačke inteligencije na telefonima biti potrebno, poznati tehnološki insajder pod Twitter (X) imenom @Tech_Reve daje neke naznake o tome, tvrdeći da će za to možda biti potrebno čak i više nego 15 odsto skladišta.

Kao odgovor na to, insajder tvrdi da Samsung  zbog toga sprema novu UFS 4.0 verziju fleš memorije. Videli smo da iPhone telefoni dolaze sa jednim terabajtom interne memorije, ali Android flegšip uređaji obično kao standard imaju 256 GB prostora, dok se polako kreću ka njegovom povećanju.

Telefoni niže klase imaju još manje prostora, a sa pokretanjem operacija veštačke inteligencije lansiranje uređaja sa 512 GB moglo bi da postane obavezno. Procenat od 15 posto tog prostora je zapravo neverovatnih 76,8 GB. Uz to ne treba zaboraviti ni da su zahtevi za skladištenje operativnog sistema odvojeni, a stalna ažuriranja aplikacija takođe zauzimaju internu memoriju.

Nova Samsung UFS 4.0 memorija navodno u pripremi sa optimizacijom za AI na pametnim telefonima

Samsung bi trebalo da radi na rešenju ovog problema, ali detalji o tome za sada ostaju nepoznati. Kompanija bi mogla da koristi neke algoritme kompresije ili programiranje koje omogućava AI aplikacijama da koriste manje prostora za skladištenje na UFS 4.0 skladištu. Ipak, navodi insajdera ne otkrivaju da li će brzine čitanja i podataka takođe dobiti nadogradnju, što bi svakako bilo korisno.

Iako nezvanične, ove informacije su najverovatnije istinite, s obzirom na to da je Samsung nedavno registrovao zaštitne žigovao za „AI Phone“ i „AI Smartphone“. S tim u skladu, Samsung UFS 4.0 memorija mogla bi da se nađe već u predstojećoj Samsung Galaxy S24 seriji telefona.

Benchmark.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare