25. Aprila 2024.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine: Tema zabrana upotrebe dinara na KiM

U Briselu se nastavlja dijalog Beograda i Prištine. Očekuje se da će glavna tema biti zabrana upotrebe dinara na KiM. Portparol EK Peter Stano najavio je odvojene razgovore sa delegacijama i zajednički trojni sastanak.

Dijalog Beograda i Prištine nastavlja se danas u Briselu, a očekuje se da će glavna tema ponovo biti odluka prištinske centralne banke da zabrani upotrebu dinara na Kosovu i Metohiji.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine

Delegaciju Beograda, u kojoj se nalaze brojni eksperti, ponovo će predvoditi direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, dok se sa prištinske strane očekuje učešće njenog glavnog pregovarača Besnika Bisljimija.

Portparol Evropske komisije Peter Stano potvrdio je da će biti održan sastanak na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine o pitanju dinara, i naveo da je planirano da sastanak prati uobičajen format dijaloga.

Stano je objasnio da će biti održani odvojeni sastanci sa dve strane, prvobitno sa predstavnicima Beograda, a potom će biti održan trojni sastanak.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak ranije ove nedelje izrazio je očekivanje da će predstojeći razgovori biti zasnovani na “vrlo konkretnim idejama”, ocenjujući da se tokom prethodne runde dijaloga smanjio jaz između strana.

Prethodni sastanak na nivou glavnih pregovarača održan je 18. aprila u Briselu, a Petković je tada rekao da je Beograd učinio apsolutno sve u nameri da pronađe rešenje povodom jednostrane i nasilne odluke Prištine da se ukine dinar i platni promet Srbije na KiM, ali da Priština ne želi da se pronađe rešenje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare