11. Jula 2023.

Nova pravila: Evo kada će korisnici u EU moći sami da zamjene bateriju u svojim uređajima

Uredba će stupiti na snagu 20 dana od objave u Službenom listu EU.

Savet Europske unije potvrdilo je uredbu kojom se pooštravaju pravila o održivosti za baterije i istrošene baterije. Uredbom se prvi put reguliše ceo životni ciklus baterija: od proizvodnje do ponovne upotrebe i recikliranja, ali i njihova bezbednost, održivost i konkurentnost.

Primenjivaće se na sve baterije – od otpadnih prenosivih baterija, baterija za električna vozila, industrijskih baterija do baterija za električne bicikle, mopede i romobile.

Baterije su ključni element za proces dekarbonizacije i prelazak EU na vidove transporta s nultom emisijom. Osim toga, baterije na kraju životnog veka sadrže brojne vredne resurse i moramo biti u mogućnosti da ponovo upotrebimo te kritične sirovine umesto da se oslanjamo na treće zemlje za njihovo snabdevanje. Nova pravila promovisaće konkurentnost evropske industrije i obezbediće održivost novih baterija, uzdoprinos zelenoj tranziciji, istakla je španska ministarka za ekološku tranziciju Tereza ​​Ribera.

Kako ističu u Savetu Evrope, cilj nove uredbe je promovisanje cirkularne ekonomije, koja, između ostalog, podrazumeva proširenu odgovornost proizvođača.

Uredbom se utvrđuju ciljevi za proizvođače u pogledu skupljanja otpadnih prenosivih baterija (63 odsto do kraja 2027. i 73 odsto do kraja 2030.) i uvodi poseban cilj skupljanja otpadnih baterija za laka prevozna sredstva (51 odsto do kraja 2028. i 61 odsto do kraja 2031.).

Takođe, postavljen je cilj povrata litijuma iz otpadnih baterija na 50 odsto do 2027. godine i 80 odsto do kraja 2031. godine, što se može menjati delegiranim aktima u zavisnosti od razvoja tržišta i tehnologije i dostupnosti litijuma.

Predviđeni su i obavezni minimalni nivoi recikliranog sadržaja u industrijskim baterijama, SLI baterijama i baterijama za električna vozila. Prvobitno su postavljeni na 16 procenata za kobalt, 85 procenata za olovo, 6 procenata za litijum i 6 procenata za nikl. Baterije će morati da prati dokumentacija o recikliranom sadržaju.
Istovremeno, cilj za učinkovitost recikliranja nikal-kadmijskih baterija utvrđen je na 80 posto do kraja 2025., a 50 posto do kraja 2025. za ostale otpadne baterije.

Posebno ističu da se ovom uredbom predviđa da bi krajnji korisnik do 2027. godine trebalo da bude u mogućnosti da ukloni i zameni baterije ugrađene u uređaje. Odlaganje od četiri godine, smatraju u Savetu, daje proizvođačima dovoljno vremena da prilagode dizajn svojih proizvoda tom zahtevu.

Uredbom se uvode i novi načini označivanja i informisanja, između ostalog i sastavnih delova baterije i recikliranog sadržaja, kao i elektronskih “pasošaza baterije” i QR koda. Kako bi se državama članicama i ekonomskim subjektima na tržištu dalo dovoljno vremena za pripremu, zahevi za označivanje primenjivaće se od 2026. godine, a QR kod od 2027.

Podsetimo, Evropska komisija predstavila je taj predlog krajem 2020. godine, a Evropski parlament usvojio konačan tekst uredbe 14. juna 2023. godine. Sad preostaje da Savet i Evropski parlament potpišu uredbu i objave ju u Službenom glasniku nakon čega stupa na snagu 20 dana od objave.

Foto: Poravute Siriphiroon / Shutterstock.com

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare