“Pepper X” je preuzela titulu od “Carolina Reaper”, a tvorac obe smišlja recept za još ljuću.
|
Kreirana od strane Eda Karija i njegove kompanije “PuckerButt Pepper”, “Pepper X” ima prosječno 2.69 miliona skovila (SHU), koje se koriste za merenje ljutine. Radi poređenja, “jalapeño” se nalazi na samo 3.000 do 8.000 SHU, piše ekapija.com.
Kari je radio na usavršavanju “Pepper X-a” oko dvanaest godina, gajeći osam do dvanaest generacija paprika kako bi dobio tačnu ljutinu i ukus koji je želeo. Ali, bio je oprezan da ga ne podeli sa svetom, i planirao je da otkrije ovo novo povrće samo ako bi neko pokušao da nadmaši ljutinu “Carolina Reaper” verzije, koju je takođe kreirao i koja je osvojiola Ginisovu titulu pre deset godina. To se nikada nije dogodilo, pa je Kari jednostavno odlučio da je sada vreme da podeli “Pepper X” sa svetom.
Paprika ima zemljani ukus koji se zadržava samo sekundu, pre nego što se pretvori u prodornu ljutinu. Kari kaže da ta ljutina traje tri sata i dovodi do grčeva u stomaku koji traju još četiri. “To samo boli kao ludilo” rekao je Kari.
Iako je nekoliko puta probao celu papriku, češće koristi manje količine pomešane sa hranom.
Čak i tada, “Pepper X” nije za one sa slabim srcem ili jezikom. Kari ne preporučuje da ljubitelji začinjene hrane odmah isprobaju “PuckerButt” čipseve, salse i senfove koji sadrže čili. Umesto toga, on predlaže da se počne sa blažim “jalapeñosima” i “kajenskim” paprikama, pre nego što se pređe na “habanero”, “Ghost Pepper” i još više ljute sorte.
Iako je “Pepper X” tek dobio svoju neverovatnu ocenu, Kari već radi na stvaranju još ljućih paprika, o kojima još uvek nije želeo da govori, ali se pretpostavlja da će one “zapaliti svet.”