11. Maja 2023.

“Nova” LŠ od 2024: UEFA sigurna u prihod od 5 milijardi evra

UEFA očekuje da će prihodi od TV prava biti uvećani za čak 33% u odnosu na aktuelnu sezonu.

Veći priliv novca je i očekivan jer će elitno evropsko takmičenje od pomenute sezone doživeti transforamciju: biće promenjen format, učestvovaće veći broj klubova i biće odigran veći broj utakmica.

Ovaj skok u zaradi očekuje se u trogodišnjem periodu, od 2024-2027. godine na koliko se i potpisuju ugovori sa vlasnicima TV prava.

Trenutno, UEFA na osnovu aktuelnih ugovora (period od 2021-2024) inkasira 3,9 milijardi evra – po godini.

Čelnici Evropske fudbalske unije temelje pretpostavku o rastu prihoda na osnovu prvih potpisanih ugovora sa emiterima iz Velike Britanije, Francuske i Sjedinjenih Država.

Na osnovu tih sporazuma već imaju procenu da bi ukupna suma mogla da dostigne pomenutih pet milijardi evra – za svaku sezonu od 2024-2027. godine.

Skoro 200 utakmica

Foto: Starsport

Ovo je sjajna vest i za klubove, posebno one koji nisu u kategoriji elitnih, jer će i njima biti uvećani prihodi samo od učešća u Ligi šampiona.

Otud je i važno da srpska liga zadrži visoku poziciju na UEFA listi kako bi se prvak države ponovo direktno plasirao među najbolje i time značajno uvećao svoje prihode.

“Radimo na konzervativnijim i optimističnijim projekcijama u rasponu koji bih rekao da se kreće između 4,6 milijardi i 4,8 milijardi (evra)“, rekao je direktor takmičenja UEFA Đorđo Marketi u utorak na brifingu u sedištu ove organizacije u Nionu.

Podsetimo, od sezone 2024/2025 takmičenje će brojati 36 klubova naspram 32 koliko ih je bilo svih ovih sezona, što znači da će biti odigrano 189 umesto 125 utakmica.

Takođe, bitna promena je i sam format, jer će se klubovi, po “švajcarskom modelu”, posle grupne faze rasporediti u nove dve grupe.

Kako podeliti toliki novac?

Foto: Profimedia

Usled uvećanja broja klubova UEFA traži načine da se uveća i novčani fond.

On je za sve klubove minule sezone iznosio 600 miliona evra, od čega je šampion Real Madrdi dobio 36 miliona, a najslabije plasirana ekipa Makabi Haifa tek 1,2 miliona.

Mnogi smatraju da takav vid raspodele nije najbolje rešenje, pa se traže drugačije opcije. To je upravo zadatak na kojem radi UEFA.

“Jasno je da ćemo tim pitanjem morati da se pozadavimo. Još je rano da pričamo o tome u kom pravcu će ova tema ići”, očekivan je odgvoor Marketija jer je UEFA prilično osetljiva na temu raspodele novca s obzirom na česte kritike da to radi na loš način.

Marketi je primetio da TV ugovori domaćih liga vrede skoro tri puta više od nagradnih fondova UEFA u ukupnom prihodu industrije.

Evropski klubovi najvišeg ranga zaradili su 24 milijarde evra (26,3 milijarde dolara) prošle godine, prema istraživanju UEFA, a samo 12 odsto od toga dolazi od takmičenja.

Veći novac i za klubove koji ne izbore grupnu fazu

Foto: Profimedia

Marketi je i detaljno naveo da je dve milijarde evra (2,2 milijarde dolara) podeljeno između 32 kluba iz Lige šampiona ove sezone i da ta suma iznosi samo 64 odsto prihoda ostvarenog od komercijalnih poslova takmičenja.

Oko 250 miliona evra (274 miliona dolara) prihoda od Lige šampiona isplaćuje se kao godišnje subvencije klubovima u Ligi Evrope, Ligi konferencije i Ligi šampiona za žene.

Evropska lige su dosad dosledno pozivale UEFA da pomogne kako bi se raspodela sredstava uravnotežila tako što će podeliti više novca oko 600 vrhunskih klubova koji ne stignu u grupnu fazu UEFA takmičenja.

Trenutno se 105 miliona evra (115 miliona dolara) deli između oko 140 klubova koji su eliminisani u kvalifikacionim rundama UEFA takmičenja.

Svi ostali klubovi koji se nisu kvalifikovali za UEFA takmičenje dele 172 miliona evra (188 miliona dolara) takozvanih solidarnih isplata.

Marketi je na kraju podsetio da će prvih pet najjačih fudbalskih liga – Engleska, Španija, Nemačka, Italija i Francuska – imati ograničen udeo u novcu solidarnosti od 2024. godine, kada će 30 odsto viška biti dodeljeno klubovima i ligama nižeg ranga.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare