5. Oktobra 2023.

Nova Insignia će se proizvoditi u Italiji?

Stellantis se pozdravio sa Insignijom prošle godine kada je završena proizvodnja u Opelovoj fabrici u Riselshajmu. Zamena za Passatovog arhirivala je planirana, ali se naslednik neće proizvoditi u Nemačkoj već će se model sledeće generacije sklapati u Italiji. Automotiwe Nevs Europe (ANE) citira sindikate koji kažu da će se novi model proizvoditi u fabrici Melfi gde će se Jeep Compass proizvoditi i u svojoj narednoj iteraciji.

Tri dodatna modela biće proizvedena u fabrici u južnoj Italiji gde Stellantis namerava da proizvodi novi DS 9 uparen sa pomenutim Opelom Insignijom. Planira se i zamena za DS 7  i stići će zajedno sa sestrinskim modelom iz Lancije. Što se tiče trenutnog broja modela, Fiat 500X, Jeep Compass i Renegade će se povući između 2024. i 2025. godine, prema sindikatima.

Prema istom izveštaju, nova Insignia i DS 9 će biti liftbekovi sa petoro vrata, dok će DS 7 dobiti potpuno električnu zamenu. Opel je već nagovestio u kom pravcu želi da krene sa konceptima Manta-e i Experimental, predviđajući potpuno električnu budućnost. Očekuje se da će se ovi novi modeli voziti na namenskim platformama za EV na kojima Stellantis radi već nekoliko godina.

Čini se da automobilski konglomerat ispunjava svoje obećanje o podmlađivanju Lancije nakon što je legendarni brend sveden na italijansko tržište i na stari Ypsilon. Izgleda da je Lancia sledeća nakon što je još jedan problematični italijanski brend, Alfa Romeo, konačno imala koristi od novčane injekcije svoje matične kompanije. Ni DS, Fiat i Abarth nisu zapostavljeni jer su sveži proizvodi na putu za sva tri.

Održavanje svih ovih brendova u životu je skup poduhvat, ali Stellantis nastoji da rasporedi troškove tako što će napraviti sestrinske automobile slične onome što VW grupa radi sa značajnim uspehom decenijama. ANE izveštava da će ovaj novi talas modela sledeće generacije početi 2024. i trajati do 2026. godine. Fabrika u Melfiju ima neophodne proizvodne kapacitete s obzirom da je proizvela 393.000 automobila u 2015. tokom najbolje godine, ali samo 163.646 vozila u 2021. godini.

AutoRepublika

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare