6. Jula 2023.

Nova aplikacija Threads preti da pomrsi konce Twitteru, evo kako radi

Threads će koristiti ActivityPub, protokol otvorenog koda, koji već koriste Mastodon i drugi decentralizovani servisi.

Mark Zakerberg je zvanično najavio Threads, Metinog konkurenta Twitteru. Aplikacija je počela da se isporučuje korisnicima širom sveta, mada u Evropskoj uniji neće biti dostupna dok Meta ne bude regulisala određene bezbednosne stavke.

U objavi, koja najavljuje servis, Threads se opisuje kao “zaseban prostor za objave u realnom vremenu i javne rasprave”, a oslanja se na Instagram kredencijale korisnika. U nekom trenutku biće kompatibilan i sa brojnim decentralizovanim servisima, kao što je Mastodon.

Kako funkcioniše Threads?

Za sada, korisnici se na Threads aplikaciju i sajt loguju preko svojih postojećih Instagram naloga. Kompanija će omogućiti prenošenje postojećih korisničkih imena i verifikacionih statusa na Threads, a biće im dostupne opcije za prilagođavanje profila.

Servis u velikoj meri podseća na Twitter kada je u pitanju funkcionalnost, dok će dizajn biti prepoznatljiv korisnicima Instagrama. Podržava objave sa do 500 karaktera, kao i objave fotografija i videa u trajanju do pet minuta.

Threads će podržavati i “reposts”, što je verzija retweeta, kao i citiranje objava. Korisnici mogu da limitiraju objave, blokiraju i prijavljuju druge. Pored toga, objave sa Threada lako mogu da se podele na korisnikov Instagram Story za bolju vidljivost.

Sa Threads aplikacijom, Meta ne konkuriše samo Twitteru već i rastućem broju drugih aplikacija kao što je Mastodon. Meta planira da Threads načini kompatibilnim sa ActivityPub protokolom otvorenog koda, koji već koriste Mastodon i drugi decentralizovani servisi.

U ovom trenutku, najveće pitanje je da li Threads ima šansu da postane dostojna Twitter alternativa. Od kako je Mask preuzeo Twitter prošle godine, veliki broj korisnika je sa Twittera prešao na alternativne platforme kao što su Mastodon, Bluesky, T2 i druge. Ali za sada nijedna od njih nije ni blizu da ostvari uspeh kakav ima Twitter.

Ipak, sa preko milijardu Instagram korisnika, Mark Zakerberg i Meta se nadaju da će uspeti dsa pomrse konce Twitteru brže nego drugi decentralizovani servisi.

“Biće potrebno određeno vreme, ali mislim da bi trebalo da postoji aplikacija za javnu konverzaciju sa preko milijardu koriusnika”, istakao je Zakerberg u objavi nakon lansiranja Threadsa. “Twitter je imao šansu da to učini, ali nije uspeo. Nadam se da mi hoćemo”, rekao je.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare