25. Septembra 2023.

Nova anketa: Tramp uvećao prednost u odnosu na Bajdena

Podaci su u suprotnosti s nizom nedavnih anketa – sve su izjednačavale podršku bivšem i sadašnjem lideru SAD.

Da se ​​izbori u Sjedinjenim Državama održe danas, bivši američki predsednik Donald Tramp pobedio bi aktuelnog lidera Džozefa Bajdena sa 10 odsto prednosti, pokazala je anketa “Vašington posta” i “Ej-Bi-Si njuza”. Ovi podaci su ujedno i najveće Trampovo vođstvo od kada su obojica objavili kandidaturu za predsedničke izbore 2024. godine.

Anketa je pokazala da bi 52 odsto ispitanika izabralo Trampa, a 42 odsto bi se priklonilo Bajdenu, dok su ostali ili neodlučni ili ne bi glasali. Kada su “Post” i Ej-Bi-Si postavili isto pitanje u februaru, Tramp je bio ispred Bajdena za četiri procenta – 48 prema 44 odsto. 

Ovi podaci su u suprotnosti s nizom nedavnih anketa – sve su izjednačavale podršku bivšem i sadašnjem lideru SAD. Anketa “En-Bi-Si njuza”, objavljena isti dan (23. 9) kao i Post/Ej-Bi-Sijeva, otkrila je da i Trampa i Bajdena podržava 46 odsto glasača, dok je prošlonedeljno istraživanje “Foks njuza” stavilo Trampa ispred Bajdena sa 48 u odnosu na 46 posto glasova. Istraživanje Univerziteta Kvinipijak je pak dalo prednost Bajdenu za jedan procenat (47 naspram 46).

Pre nego što se ponovo suoči s Bajdenom u predsedničkoj trci Tramp treba da izbori republikansku nominaciju. Iako izazivača ima mnogo, gotovo je sigurno da niko neće ugroziti njegovu kandidaturu; čak je i Bajden izjavio da je Trampu suđeno da ponovo bude kandidat.

U trci u okviru Republikanske partije anketa Post/Ej-Bi-Sija kaže da Tramp ima skoro 40 odsto prednosti u odnosu na najbližeg takmaca za nominaciju, guvernera Floride Roba Desantisa – 54 naspram 15 posto. Niko drugi nema dvocifrenu podršku biračkog tela.

Oba kandidata će u izbornu trku za drugi mandat u Beloj kući ući sa izvesnim otežavajućim okolnostima. 

Tramp će se boriti s više od 90 optužbi za krivična dela u četiri odvojena slučaja, koja proizlaze iz njegovih navodnih pokušaja da poništi rezultate izbora 2020, zatim pogrešnog rukovanja poverljivim dokumentima i nepravilnog izveštavanja o isplatama novca porno-zvezdi Stormi Danijels.

Bivši predsednik SAD negira sve optužnice i tvrdi da su one politički motivisane, odnosno da je Bajdenovo ministarstvo pravde angažovano u staljinističkom pokušaju da ga izbaci iz trke 2024.

Zbog očiglednih mentalnih problema i starosti, Bajdenova ključna briga biće da ubedi birače da je sposoban da obavlja dužnost prvog čoveka SAD. Čak tri četvrtine ispitanika, bez obzira na političko ubeđenje, smatra da je on prestar za drugi mandat.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare