20. Oktobra 2023.

Norveški sport u šoku – olimpijski šampion sa braćom optužio oca za zlostavljanje

Norveški atletičari Henrik, Jakob i Filip Ingebrigtsen javno su progovorili o torturi koju su godinama trpeli od oca Gjerta.

Jakob, najuspešniji je od braće, osvajač je juniorskog zlata na 3.000 i 5.000 metara, a potom je i u seniorskoj konkurenciji osvojio sve, uključujući i olimpijsko zlato u Tokiju.

Međutim iza sjaja njegovih uspeha, postoji mračna priča, koju je u petak otkrio sa braćom.

Prenosimo deo njihove priče u kolumni za norveški magazin “VG”.

“Ono što sada ovde pišemo boli na mnogo načina. Boli jer utiče na osobu koja nam je mnogo značila i našu karijeru. To utiče na ljude sa kojima smo bliski. I pogađa ljude koji nikada nisu tražili da budu uvučeni u javni sukob. Kada smo prekinuli sa Gjertom, mislili smo da ćemo moći rešiti situaciju na miran način, bez pominjanja svih okolnosti. Sada shvatamo da to nije moguće. Sve je otišlo toliko predaleko i dovelo je do takvih posledica da osećamo odgovornost da je razjasnimo”, pišu na početku svoje ispovesti braća Henrik, Jakob i Filip.

“Odrasli smo uz oca koji je bio vrlo agresivan, nadzirao je naše ponašanje, a za vreme našeg odrastanja je koristio fizičko nasilje i pretnje. Još uvek osećamo nelagodu i strah koji je u nama od detinjstva. Nekako smo to prihvatili. Živeli smo s tim i krenuli smo dalje. Barem smo tako mislili. Ali pre dve godine, ista agresija i fizičko kažnjavanje opet su se pojavili. Bila je to kap koja je prelila čašu. Pre dve godine bilo nam je dosta. Tog trenutka odlučili smo da završimo takav odnos sa ocem. Tada je takođe postalo nemoguće nastaviti sa njim kao trenerom”.

Foto: EPA-EFE/Zsolt Czegledi HUNGARY

Njihova isposvest, naravno, izazvala j veliku buru u Norveškoj, a ubrzo je na njihove redove reagovao čovek kome su posvetili kolumnu – otac Gjert.

On je za pomenuti magazin odgovorio preko advokata Džona Kristijana Eldena.

“Izjave koje daju su neosnovane. Nikada nisam koristio nasilje nad svojom decom. Izjave Da sam imao slabosti kao otac, i da sam bio previše trener, takođe sam shvatio – iako prekasno. Naša porodica je godinama živela u centru pažnje, a mi smo izabrali da delimo u javnosti svoje živote kroz TV serije, intervjue i još mnogo toga. Nezamislivo je da je u ovom javnom porodičnom životu trebalo da dođe do nasilja. Norvežani su videli naše živote, u dobru i zlu. Daleko sam od savršenstva kao otac i muž, ali nisam nasilan. Pre svega, ovo je tragična situacija za moju porodicu – da smo došli do toga da u medijima širimo lažne optužbe jedni na druge. To me čini duboko nesrećnim. Kako ćemo ovo prebroditi ne znam – ali moramo pokušati”, poručio je Gjert.

Norveški mediji navode da je policija već počela da isputuje istinitost navoda trojice braće.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare