Ovo istraživanje je temeljeno na rezultatima globalne studije o bolestima i uzrocima smrti u Kini, Evropi i SAD.
Zdravlje, nivo energije, a čak i životni vek zavise od ishrane. Studija grupe norveških istraživača sa Univerziteta u Bergenu, objavljena u časopisu Plos Medicine, pokazala je da određene namirnice mogu značajno produžiti naš životni vek.
Više od čak 11 miliona preranih smrti svake godine uzrokovala je neuhranjenost. Zatim, upoređujući taj broj s drugim analizama, naučnici su promatrali efekte različitih namirnica na našu dugovečnost. Tako su istraživači uspeli odrediti specifičnu prehranu koja nam može produžiti životni vek.
Koja hrana je u pitanju?
Zdrava prehrana temelji se na konzumiranju voća i povrća. Iako to nije neka tajna, naučnici su napravili popis namirnica koje poseduju posebnu moć.
Grašak, sočivo i soja čine srž ovakve prehrane. Integralne žitarice, kukuruz, zob i pšenica takođe su neophodni. Orašasti plodovi su ključni, poput badema, pistaća i oraha. S druge strane, crveno meso i prerađevine trebalo bi manje konzumirati.
Znanstvenici su zaključili da konzumiranje oko 2000 grama mahunarki godišnje i smanjenje slatkog i slanog u svakodnevnoj prehrani mogu produžiti životni vek za čak dve godine.
Podrazumeva se da i oni koji se trude da se hrane zdravo, ipak ponekad pojedu nešto što nije najbolje za organizam. Međutim, najvažnije je biti istrajan, jer je osnovni cilj usvojiti bolje navike koje osiguravaju duži životni vek.