Nominacije za Oskara 2023: Everything Everywhere All At Once dominira - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Nominacije za Oskara 2023: Everything Everywhere All At Once dominira

“Sve, svuda i odjednom” (Everything Everywhere All At Once), uvrnuta naučno-fantastična avantura, predvodi na 95. dodjeli Oskara, pokupivši 11 nominacija, između kojih je i nominacija za najbolji film

To je luda avantura koja prati ženu, koju igra Michelle Yeoh, dok skače kroz multiverzume kao različite verzije sebe. Ona je nominovana i u kategoriji za najbolju glumicu, a film je do sada u bioskopima zaradio više od 100 miliona dolara – četiri puta više od prvobitnog budžeta.

Odmah iza ove avanture slijede filmovi “Na zapadu ništa novo” (All Quiet on the Western Front), ep o Prvom svjetskom ratu i “Banši iz Inišerina (The Banshees of Inisherin) sa po 9 nominacija. Sva tri filma se nalaze u trci za najbolji film.

Ostali filmovi koji su nominovani za najbolji film su nastavak Top gana: Maverik, nastavak Avatara: Put vode, a tu je i muzički biografski film Elvis, koji je stekao veliku publiku tokom prošlog ljeta. Ostali kandidati su: poluautobiografski film Stivena Spilberga FabelmanoviTár, drama o nasilnom dirigentu; Žene govore i Trougao tuge.

Trougao tuge je nominovan i za scenario i za režiju Rubena Ostlunda, švedskog reditelja, a on će se za nagradu za režiju takmičiti protiv Spilberga Fabelmanovi, Toda Filda Tár, Martina Mekdonaga Banši iz Inišerina i rediteljskog dvojca Daniel Kwana and Daniel Scheinera Sve svuda i odjednom.

To je kategorija u kojoj kao što vidimo u potpunosti dominiraju muškarci, a postojale su nade da bi Sarah Polley mogla da dobije nagradu za najbolju režiju u filmu Žene govore.

Ke Huy Quan, bivši dječiji glumac najpoznatiji po svom radu u Indijana Džons i hram propasti, dobio je nominaciju za najboljeg sporednog glumca u Sve svuda odjednom, dok je Brendan Fraser, bivša akciona zvijezda koji se ponovo pojavio kao moćan karakterni glumac sa transformativnim preokretom kao morbidno gojazan čovek u filmu The Whale dobio je nominaciju za najboljeg glumca. Pored Frejzera, u trci za najboljeg glumca su Austin Butler (Elvis), Colin Farrell (The Banshees of Inisherin), Paul Mescal (Aftersun) i Bill Nighy (Living). Svi su nominovani po prvi put za Oskara.

Dodjela 95. Oskara biće održana 12. marta 2023. godine, u Dolbi teatru u Holivudu.

Danas objavljeno

Ko je Šakirina svekrva koja je krila sinove prevare i zabila joj nož u leđa

Vanja A

Zagrijavanje za mjesec ljubavi – preporučujemo ti ove 4 romantične komedije

Vanja A

Poznati muzičar po prvi put pokazao lice

Vanja A

Ostavite komentar