24. Novembra 2023.

Noć haosa: Ovo nije viđeno decenijama; “Ubijte svakog na koga naiđete”

Irska policija osudila kao “neopravdano nasilje” nerede u središtu Dublina nakon napada nožem u kom je povređeno troje male dece i jedna žena.

Demonstracije su se nakon napada u četvrtak poslepodne ispred škole na Parnel skveru, pretvorile u noć nereda i nasilja.

Prvi čovek dablinske policijske garde Dru Heris izjavio je na konferenciji za novinare da je do sada uhapšeno 34 izgrednika, ali je izrazio bojazan da će se nasilje nastaviti.

Uništeno je 13 prodavnica, 11 policijsih vozila, tri autobusa i tramvaj, rekao je on dodajući da je u sukobima s demosntrantima ozbiljne povrede zadobio jedan policajac, dok je više njih takođe povređeno. “Ovako nešto nije viđeno decenijama”, istakao je Heris, dodajući da može da se pretpostavi da će biti još nereda.

Demosntranti koji su se sukobili s interventnom policijom, bacali su baklje i pirotehnička sredstva, a drugi stolice koje su grabili ispred restorana i barova.

Oko zgrade irskog parlamenta Leinster Haus u četvrtak kasno uveče uspostavljen je policijski kordon, uz policajce irske konjičke garde koji su stigli kao podrška, zbog zabrinutosti da bi se nasilje moglo proširiti na sedište irskih institucija.

Policijski poverenik Dru Heris za nerede je okrivio “potpunu luđačku frakciju vođenu krajnje desnom ideologijom”.

Kako je počelo i zašto

Problemi su nastali nakon šokantnih scena oko ručka u četvrtak kada su troje dece i žena, koja se brinula o njima, izbodeni u blizini jedne osnovne škole.

Petogodišnja devojčica podvrgnuta je hitnom lečenju zbog teških povreda. Žena je takođe teško povređena, dok je drugo dvoje dece, petogodišnji dečak i šestogodišnja devojčica, zadobilo lakše povrede.

Policija je rekla da je predmet istrage osumnjičeni muškarac koji je zadobio ozbiljne povrede na mestu događaja. Na društvenim mrežama se pojavilča tvrdnja da je napadač Alžirac, što je podstaklo lokalno stanovništvo da se organizuje i izađe na ulice zbog beda prema migrantima.

Policija je u početku tvrdila da su uvereni da napad nije povezan s terorizmom, ali na večernjoj konferenciji za novinare teroristički motiv nije definitivno isključen.

Glavni nadzornik dablinske policijse garde Patrick Mekmenamin rekao je da nasilje demonstranata nije imalo nikakve veze s ozbiljnim napadom koji se dogodio u četvrtak, dodajućI da je to bilo neopravdano nasilje.

Oglasio se i irski predsednik Majkl D Higins koji je: “Ovaj užasni incident stvar je garde i to što su ga iskoristile ili zloupotrebile grupe s ciljem napada na načelo društvenog uključivanja i zaslužuje osudu svih onih koji veruju u vladavinu prava i demokratiju”.

Irska ministarka pravosuđa Helen Mekenti je rekla da su prizori nereda “nepodnošljivi” i da se “nasilničkom i manipulativnom elementu ne sme dopustiti da koristi užasnu tragediju za izazivanje pustoši”.

Obraćajući se medijima u četvrtak naveče, poverenik garde Heris je rekao: “Imamo potpunu luđačku huligansku frakciju vođenu ideologijom krajnje desnice, a zatim i ovu razornu tendenciju uključenu u ozbiljno nasilje.”

Prema procenama AFP, na demosntracijama je bilo nekoliko hiljada ljudi a navodi se da i da takvi protesti i nasilje godinama nisu viđeni na ulicama Dablina.

Kad su novinari koji su bili na licu mesta pitali izgrednike zašto su tamo, oni su im pretili i poručili da “mediji lažu o migrantima”, preneo je Gardijan.

Neki od demonstranata su uzvikivali “Ova smeća napadaju Irce”, a drugi su podsećali na ubistvo nastavnice za koje je na doživotni zatvor osuđen slovački državljanin.

Na društvenim mrežama se širio i poziv demonstrantima “da ubiju svako migrantsko smeće na koje naiđu”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare