14. Aprila 2024.

Nobilo: Petrovačka cesta – ratni zločin za koji nema opravdanja

Pravosuđe Srbije pokrenulo je postupak protiv četvorice hrvatskih pilota optuženih da su u avgustu 1995. godine garantirali kolonu izbjeglica na Petrovačkoj cesti kada je poginulo 13 ljudi, od kojih šestoro djece, a povrijeđene su 24 osobe

Hrvatski advokat Anto Nobilo izjavio je da je slučaj “Petrovačka cesta”, kada je u avgustu 1995. godine garantirana kolona srpskih izbeglica, ratni zločin za koji nema opravdanja, kao ni za ponašanje današnjih hrvatskih vlasti koje ne samo da nisu pokrenule istragu, već su prekinule pravosudnu saradnju sa srpskom stranom po tom pitanju.

“Slučaj na Petrovačkoj cesti je čisti ratni zločin. Avioni su garantirali civilnu izbegličku kolonu i za to nema opravdanja”, rekao je Nobilo.

On smatra da još manje opravdanja ima za ponašanje današnjih hrvatskih vlasti koje, kako je naveo, ne samo da same nisu pokrenule istragu, već su povodom ove optužnice faktički prekinule pravosudnu saradnju sa srpskom stranom u oblasti procesuiranja počinilaca ratnog zločina.

“Sa druge strane i srpsko tužilaštvo je podiglo šuplju optužnicu bez valjanih dokaza. Na primer, uopšte nisu utvrdili koji piloti su izveli napad na civile, a za one koje su optužili nemaju valjanih dokaza. To me navodi na zaključak da je optužnica podignuta iz nekih motiva koji nisu čiste krivičnopravne prirode”, rekao je Nobilo za “Politiku”.

Hrvatska avijacija je 1995. godine u pogromu “Oluja” bombardovala srpske izbegličke kolone na putu u selu Janjila kod Bosanskog Petrovca.

Pravosuđe Srbije pokrenulo je postupak protiv četvorice hrvatskih pilota optuženih da su u avgustu 1995. godine garantirali kolonu izbeglica na Petrovačkoj cesti kada je poginulo 13 ljudi, od kojih šestoro dece, a povređene su 24 osobe.

Optužnica tereti hrvatske pilote Željka Jelenića, Danijela Borovića, Vladimira Mikca i Zdenka Radulja da su 7. i 8. avgusta 1995. naredili garantiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti.

Prema podacima “Veritasa”, tokom “Oluje” proterano je više od 220.000 Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine “Oluju” okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sva obeležja genocida.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare