3. Oktobra 2023.

Nobelova nagrada za fiziku: Odlikovano troje naučnika za istraživanje elektrona

Ovogodišnji Nobel otišao u ruke Pjera Agostinija, Ferenca Krausa i En Lulijer

Nakon Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu Švedska kraljevska akademija objavila je laureata za polje fizike za 2023 – dobitnici su Pjer Agostini, Ferenc Kraus i En Lulijer.

Nagrada im je pripala za “eksperimentalne metode koje generišu atosekundne impulse svetlosti za proučavanje dinamike elektrona u materiji”.

Od 1901, kada je dodeljena prva Nobelova nagrada za fiziku, do 2023. ovo prestižno priznanje uručeno je 116 puta, a nagrađeno je 222 naučnika.

Takođe, samo 47 Nobela otišlo je u ruke samo jednom dobitniku za postignuća na polju fizike.

Prošle godine su nagrađeni Francuz Alen Aspe, Amerikanac Džon Klauzur i Austrijanac Anton Cajlinger za istraživanja u domenu kvantne mehanike – nauke koja prirodu opisuje pomoću čestica manjih od atoma.

Trojac je sproveo pionirska istraživanja o kvantnim informacijama, to jest revolucionarne eksperimente koristeći prepletene fotone, gde se dve čestice ponašaju kao jedna jedinica čak i kada su razdvojene.

Poslednjih godina Nobel za fiziku otišao je u ruke naučnicima koji su se bavili klimom (2021, Siakuro Manabe, Klaus Haselman i Đorđo Parizi), crnim rupama (2020, Rodžer Penrouz, Rajnhard Gencel i Andrea Gez), univerzumom (2019, Džejms Pibls, Majkl Mejor i Didije), detekcijom gravitacionih talasa (2017, Rajner Vajs, Kip Torne i Bari Bariš) itd.

Juče je dodeljena Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu mađarskoj biohemičarki Katalin Kariko i američkom naučniku Dru Vajsman za doprinos razvoju mRNK vakcinu protiv kovida.

Sutra će biti objavljen dobitnik za hemiju, a u četvrtak, 5. oktobra, saznaćemo laureata Nobela za književnost. Nobelova nagrada za mir na programu je u petak, 6. oktobra, dok će ovogodišnji poslednji Nobel, onaj za polje ekonomskih nauka, biti proglašen 9. oktobra.

Novčani iznos Nobelove nagrade ove godine je uvećan za nešto više od 120.000 dolara i sada iznosi 11 miliona švedskih kruna po kategoriji. 

Svečano uručenje nagrada održava se svake godine 10. decembra, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare