5. Septembra 2023.

“Njujork tajms”: Kim Džong Un i Putin planiraju da se sastanu u Rusiji kako bi razgovarali o oružju

Ideja za posetu Rusiji proizašla je iz posete Šojgua Severnoj Koreji u julu, tokom proslave sedamdesete godišnjice pobede nad južnokorejskim i američkim snagama u Korejskom ratu, tvrde američki zvaničnici.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un navodno planira da tokom ovog meseca otputuje u Rusiju i da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o mogućnosti snabdevanja te zemlje oružjem za Specijalnu vojnu operaciju, kao i o drugim oblicima vojne saradnje, tvrde zvaničnici iz SAD i njenih saveznika.

U retkom putu izvan svoje zemlje, Kim bi iz Pjongjanga, glavnog grada Severne Koreje, verovatno otputovao oklopnim vozom do Vladivostoka, na pacifičkoj obali Rusije, gde bi se sastao sa Putinom, rekli su zvaničnici, prenosi “Njujork tajms”. Kim bi možda mogao da ode i u Moskvu, mada to nije izvesno.

Kako piše američki list, Putin navodno želi da Kim pristane da Rusiji pošalje artiljerijske granate i protivtenkovske rakete, dok bi severnokorejski lider želeo da Rusija njegovoj zemlji obezbedi naprednu tehnologiju za satelite i podmornice na nuklearni pogon, rekli su zvaničnici. Kim takođe navodno traži i pomoć u hrani.

Dvojica lidera bi mogla da se sastanu na kampusu Dalekoistočnog saveznog univerziteta u Vladivostoku kako bi prisustvovali Istočnom ekonomskom forumu, koji bi trebalo da se održi od 10. do 13. septembra, navode američki zvaničnici.

Kim takođe navodno planira da poseti pristanište “Pier 33”, gde pristaju mornarički brodovi iz ruske pacifičke flote, rekli su oni. Severna Koreja slavi godišnjicu svog osnivanja 9. septembra.

Bela kuća je u sredu objavila da su Putin i Kim razmenili pisma u kojima su razgovarali o mogućem dogovoru o oružju, pozivajući se na deklasifikovane obaveštajne podatke.

Portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je da razgovori na visokom nivou o vojnoj saradnji između dve države “aktivno napreduju“. Američki zvaničnici su odbili da podele više detalja o stanju ličnih veza između lidera, koji se smatraju “protivnicima Sjedinjenih Država”, navodi “Njujork tajms”.

Nove informacije o planiranom susretu dvojice lidera prevazilaze prethodne tvrdnje Vašingtona. Sjedinjene Države nisu skinule niti snizile tajnost sa obaveštajnih podataka u vezi s planovima, a zvaničnici koji su ih opisali nisu bili ovlašćeni da o njima razgovaraju, piše taj list.

Oni su odbili da daju detalje o tome kako su špijunske agencije prikupile informacije.

Dok je Bela kuća odbila da razgovara o novim obaveštajnim podacima, Adrijen Votson, portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost, navela je u saopštenju da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu otputovao u Severnu Koreju kako bi “pokušao da ubedi Pjongjang da Rusiji proda artiljerijsku municiju“.

“Kao što smo javno upozorili, pregovori o oružju između Rusije i Severne Koreje aktivno napreduju”, rekla je ona. “Imamo informacije da Kim Džong Un očekuje da će se ovi razgovori nastaviti i da će verovatno uključiti diplomatski angažman na visokom nivou u Rusiji.”

Ideja za posetu Rusiji proizašla je iz posete Šojgua Severnoj Koreji u julu, tokom proslave sedamdesete godišnjice pobede nad južnokorejskim i američkim snagama u Korejskom ratu, rekli su zvaničnici.

Kim je Šojgua odveo na izložbu naoružanja i vojne opreme koja je uključivala balističke rakete koje su Ujedinjene nacije zabranile, navodi “Njujork tajms”.

Tokom sastanka, Kim je Šojguu predstavio opcije za veću vojnu saradnju i zatražio da Putin poseti Severnu Koreju, navode zvaničnici. Ruski ministar je zatim izneo kontrapredlog, sugerišući da bi Kim trebalo da otputuje u Rusiju.

Šojguova poseta Severnoj Koreji bila je prva poseta ruskog ministra odbrane od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine. On je Kimu, kako je prenela severnokorejska agencija KCNA, predao Putinovo pismo.

Agencija nije navela da li je Kim u razgovorima eksplicitno pomenuo Ukrajinu, ali je naveo da je “izneo svoje stavove o pitanjima od zajedničkog interesa u borbi za očuvanje suvereniteta, razvoja i interesa dve zemlje od drske i samovoljne prakse imperijalista i ostvarivanje međunarodne pravde i mira.”

Kim je Rusiju prvi put posetio 2019. godine, kada je stigao u Vladivostok svojim blindiranim zelenim vozom kako bi se sastao sa predsednikom Putinom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare