Neodoljivo meki domaći njoki od bundeve, zlatno smeđi izvana i okupani jednostavnim ali preukusnim umakom od kadulje s puterom. Moramo li pisati razloge zašto ih trebate isprobati?
Ove jednostavne njoke od bundeve je, vjerno tom pridjevu, zaista lako napraviti, a vaše kulinarske vještine ne moraju biti na nikakvom zavidnom nivou – iako, neki će zbog ukusa vjerovatno pomisliti da jesu.
Postoji tajna njihove mekoće i idealne teksture, a zove se rikota.
Sastojci:
Za njoke:
300 g svježe bundeve, kuhane na pari ili kuhane, a zatim pasirane
125 g rikote
150 g mekog brašna, plus još za posipanje
45 g parmezana, sitno naribanog
1 jaje
1/4 kašičičice soli
crni biber
Za umak od kadulje:
1 kašičica maslinovog ulja
50 g putera
20 svježih listova kadulje
Priprema:
Pasiranu bundevu stavite u zdjelu i dodajte rikotu, jaje, so, biber i dobro promiješajte kuhačom.
Dodajte zatim preostale sastojke i ponovo dobro izmiješajte – trebali biste dobiti mekano tijesto.
Pobrašnite radnu površinu, izmijesite tijesto, pospite ga brašnom i oblikujte ga duguljasto, pa ga izrežite na šest komada.
Svaki komad razvaljajte da izgleda poput užadi i izrežite na male komadiće.
Zakuhajte veliki lonac vode i ubacite njoke u vodu, te kuhajte minutu ili dok svi njoki ne isplivaju na površinu (znači da su kuhani), a zatim ih procijedite.
U međuvremenu, otopite kašičičicu putera i ulja u velikoj tepsiji na srednje jakoj vatri.
Dodajte njoke i kuhajte tresući tepsiju dok njoki tek ne počnu dobijati smeđu boju.
Dodajte preostali puter, a kad se rastopi dodajte listiće kadulje.
Promiješajte i kuhajte par minuta ili dok njoki ne porumene, kadulja postane hrskava, a puter lagano porumeni.
Dodajte so ako ste koristili neslani puter.
Poslužite odmah, poručuje “RecipeTinEats“.