1. Aprila 2025.

Njoke od bundeve u umaku od kadulje

Neodoljivo meki domaći njoki od bundeve, zlatno smeđi izvana i okupani jednostavnim ali preukusnim umakom od kadulje s puterom. Moramo li pisati razloge zašto ih trebate isprobati?

Ove jednostavne njoke od bundeve je, vjerno tom pridjevu, zaista lako napraviti, a vaše kulinarske vještine ne moraju biti na nikakvom zavidnom nivou – iako, neki će zbog ukusa vjerovatno pomisliti da jesu.

Postoji tajna njihove mekoće i idealne teksture, a zove se rikota.

Sastojci:

Za njoke:

300 g svježe bundeve, kuhane na pari ili kuhane, a zatim pasirane

125 g rikote

150 g mekog brašna, plus još za posipanje

45 g parmezana, sitno naribanog

1 jaje

1/4 kašičičice soli

crni biber

Za umak od kadulje:

1 kašičica maslinovog ulja

50 g putera

20 svježih listova kadulje

Priprema:

Pasiranu bundevu stavite u zdjelu i dodajte rikotu, jaje, so, biber i dobro promiješajte kuhačom.

Dodajte zatim preostale sastojke i ponovo dobro izmiješajte – trebali biste dobiti mekano tijesto.

Pobrašnite radnu površinu, izmijesite tijesto, pospite ga brašnom i oblikujte ga duguljasto, pa ga izrežite na šest komada.

Svaki komad razvaljajte da izgleda poput užadi i izrežite na male komadiće.

Zakuhajte veliki lonac vode i ubacite njoke u vodu, te kuhajte minutu ili dok svi njoki ne isplivaju na površinu (znači da su kuhani), a zatim ih procijedite.

U međuvremenu, otopite kašičičicu putera i ulja u velikoj tepsiji na srednje jakoj vatri.

Dodajte njoke i kuhajte tresući tepsiju dok njoki tek ne počnu dobijati ​​smeđu boju.

Dodajte preostali puter, a kad se rastopi dodajte listiće kadulje.

Promiješajte i kuhajte par minuta ili dok njoki ne porumene, kadulja postane hrskava, a puter lagano porumeni.

Dodajte so ako ste koristili neslani puter.

Poslužite odmah, poručuje “RecipeTinEats“.

RecipeTinEats

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest


0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare