Za ovu tortu se veže ime ruske balerine Ane Pavlove u čiju čast je kreiran ovaj recept. Nježna, poetična i čarobna baš poput baletnog umijeća opis je ovog jednostavnog recepta za koji ti je potrebno svega nekoliko sastojaka.
Sastojci:
- 6 srednjih bjelanaca (sobne temperature)
- 1/4 kašičice (2g) soli
- 1 1/2 šolje (300 g) super finog šećera
- 1 1/4 kašičice (5 g) bijelog sirćeta
- 1 kašika (9 g) gustina
- 1 kašičica ekstrakta vanile ili voćnog ekstrakta
Za glazuru:
- 2 šolje tečnog šlaga
- 1/2 šolje šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
I još:
- 700 grama šumskog voća svježeg ili zamrznutog
Priprema:
Zagrijati rernu na 130 stepeni Celzijusa. Pleh obložiti papirom za pečenje i pomoću dna kalupa za tortu nacrtati dva kruga na papiru za pečenje, isjeći ih što će biti i sama podloga za pečenje beze kora.
Munut-dva u većoj posudi mutiti bjelanjke i prstohvat soli. Zatim dodati postepeno šećer i nastaviti mućenja 8-10 minuta dok se pjena skroz ne učvrsti. Drvenom kašikom ravnomjerno posuti gustin, sirće i vanilin šećer i lagano promiješati da se sve sjedini.
Smjesu ravnomjerno podijeliti na pripremljen papir za pečenje i peći 1 sat i 15-20 min. Isključiti rernu i ostaviti da se kore potpuno ohlade u rerni bez otvaranja.
U međuvremenu, u činiji, mikserom umutiti hladan tečni šlag, šećer u prahu i vanilin šećer. Kada se kore potpuno ohlade, staviti koru na tacnu, namazati umućenim šlagom, preko posuti voće koje je prethodno potopljeno i ocijeđeno iz slatke vode. Staviti drugu koru, namazati preostalim šlagom i rasporediti voće.
Uživaj u čarobnim i rasplesanim zalogajima.
Ultra.ba