26. Marta 2023.

Njemački mediji: Moskva pobjeđuje sankcije uz pomoć Kine

„Prognoza savezne ministarke spoljnih poslova Analene Berbok s kraja februara 2022. da će sankcije ‘upropastiti Rusiju’ izgleda da se ne obistinjuje. Poslovni park ‘Grinvud’ je sedište pobednika sankcija“, navodi autor članka, nazivajući taj poslovni centar „središtem poslovnog sveta Kine u Rusiji“.

Prema njegovim rečima, brojni kineski biznismeni i menadžeri, uključujući mnoge ljude mlađe od 40 godina, kreću se između šestospratnih kancelarijskih kula na lokaciji od 20 hektara.
Rusko-kineski trgovinski promet, takođe se navodi u članku, porastao je za 29 odsto u poređenju s prethodnom godinom, a ovaj trend raste, kao i obim kineskih investicija, koji se povećava za trećinu – na 200 miliona dolara.
“U proleće 2023. kineski će se češće govoriti na ulicama i trgovima Moskve nego,engleski ili nemački. Kinezi sve više zauzimaju mesta koja su ostavili zapadnjaci”, zaključuje autor, citirajući rusku poslovicu “Sveto mesto nikad nije prazno”.
Kineski predsednik Si Đinping boravio je u Rusiji od 20. do 22. marta u državnoj poseti, što je bilo njegovo prvo putovanje u inostranstvo nakon što je ponovo izabran na mesto šefa države u trećem mandatu.
U ponedeljak je imao neformalni sastanak s predsednikom RusijeVladimirom Putinom, a u utorak su održani rusko-kineski razgovori uz učešće delegacija.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare