22. Jula 2023.

Njemački list: Nepregledna ruska minska polja noćna mora za Ukrajince

Oružane snage Ukrajine imale su velike gubitke tokom kontraofanzive, a ruska minska polja predstavljaju noćnu moru za ukrajinske vojnike i NATO, prenose zapadni mediji.

“Velt” objavljuje svjedočenje Ukrajinca koji je prošao obuku njemačkih instruktora.

“Kada smo pitali instruktore Nijemce kako da prođemo kroz ruska minska polja, odgovorili su nam: `Samo ih zaobiđite`. Na kartama instruktora minska polja zauzimaju površinu od ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​100 metara (kvadratnih), a u stvarnosti je riječ o miniranim hektarima”, objašnjava ukrajinski vojnik.

Zemlje sjevernoatlantskog bloka obučile su i opremile oružjem devet od 12 ukrajinskih brigada, od kojih svaka ima oko 4.000 boraca.

Ukupno, saveznici Kijeva obavezali su se da će obučiti više od 70.000 ljudi. Po 30.000 preuzeli su EU i Velika Britanija, a još 10.000 SAD.

Pukovnik Daglas Mekgregor, bivši savjetnik šefa Pentagona, tvrdi da je Ukrajina gotovo ostala bez vojnika koji su spremni da ratuju protiv Rusije.

“Oružane snage Ukrajine pretrpjele su velike gubitke. Sada su ostali samo Poljaci koji se bore u ukrajinskim uniformama, te još nekoliko jedinica koje su spremne da krenu u novi napad”, navodi Mekgregor, prenosi Srna.

On ukazuje da je prvobitni cilj ukrajinske kontraofanzive bila “demonstracija sile pred zapadnim saveznicima”, jer su u Kijevu računali da će tako obezbijediti još veće količine vojne pomoći.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare