19. Septembra 2023.

Njemački bankar povezan sa Šolcom optužen za poresku prevaru od 280 miliona evra

Veze 81-godišnjeg Kristijana Olearijusa sa nemačkim kancelarom i bivšim gradonačelnikom Hamburga Olafom Šolcom pod istragom tužilaca.

Suvlasnik jedne od najstarijih privatnih banaka u Nemačkoj optužen je da je organizovao poresku prevaru tešku 280 miliona evra u okviru sveobuhvatnije mreže varanja države.

Suđenje 81-godišnjem Kristijanu Olearijusu, bivšem predsedniku hamburške banke “MM Varburg” predstavlja eskalaciju skandala “kam-eks”, a njegove veze sa nemačkim kancelarom i bivšim gradonačelnikom Hamburga Olafom Šolcom su pod istragom tužilaca, piše “Fajnenšel tajms”.

Takozvani “kam-eks” skandal je bila šema širom Evrope koja je uključivala više desetina banaka i brojnih trgovaca i kompanija koji su jedni drugima pozajmljivali akcije, a zatim su lažno prijavili plaćanje poreza na ove transfere kako bi zatražili povraćaj poreza od najmanje 11 evropskih vlada. Nemačka vlada je izgubila oko 30 milijardi dolara u ovoj šemi, a na vraćanju ovog novca radi otkako je skandal izbio u javnost 2017. godine.

U ponedeljak je veće od pet sudija u Okružnom sudu u Bonu saslušalo optužbe u kojima se navodi da je Olearius od 2006. godine učestvovao u organizovanju ovakvih transakcija, koje su se odvijale između 2007. i 2011. godine, i da je banka dobila 280 miliona evra na osnovu nezakonitog povraćaja poreza.

Tužioci navode da je Olearijus bio potpuno svestan da su ‘kam-eks’ transakcije bile profitabilne samo zbog poreske prevare i da je potpisao lažne poreske prijave banke. Ako bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice, Olearius bi mogao biti osuđen na do 10 godina zatvora.

Veze sa Olafom Šolcom

Tužioci takođe tvrde da je banka “Varburg” namerno osnovala investicione fondove kako bi iskoristila propust u poreskom zakoniku, a da je Olearijus obmanuo poreske zvaničnike. Tužilaštvo je takođe saopštilo da je on lobirao kod Šolca dok je bio gradonačelnik Hamburga, i da su se njih dvojica sastajala nekoliko puta.

Tužioci, međutim, još ne navode da je Šolc učinio bilo kakav prekršaj.

Grad Hamburg je povratio sredstva izgubljena na povraćaju poreza tek nakon što je to naložilo ministarstvo finansija u Berlinu, što je retka intervencija savezne vlade godinama kasnije.

Za sastanke Šolca i Olearijusa, koje u početku nije obelodanila vlada Hamburga, javnost je saznala tek kada su dnevnici bankara procurili u štampu. Od njih je potekao politički skandal koji se zasnivao na pitanju je li gradonačelnik igrao ikakvu ulogu u prvobitnoj odluci grada Hamburga da se odrekne prava na tužbu.

Kancelar negira bilo kakvu nedozvoljenu intervenciju, a rekao je da se ne seća detalja svojih sastanaka sa Oleariusom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare