29. Novembra 2023.

Njemački ambasador: Prištinske vlasti bez odlaganja da vrate zemljište manastiru Visoki Dečani

Rode je naglasio da su zakonska rješenja dobra, ali da problem prestavlja njihovo sprovođenje

Njemački ambasador u Prištini Jern Rode izjavio je danas da bi prištinske vlasti trebalo da bez odlaganja sprovedu odluke o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani.

Zahvaljujući izveštaju pravnih stručnjaka Saveta Evrope o usklađenosti političkog i pravnog sistema KiM sa standardima SE, postoje dobre i loše vesti, napisao je on na platformi Iks.

“Dobre vesti su: Zakonska pravila su generalno u skladu sa međunarodnim standardima. Loše vesti: Nesprovođenje odluke Ustavnog suda u Dečanima označava očigledno kršenje vladavine prava”, istakao je Rode.

On je naveo da su dve preporuke izveštaja o vladavini prava za KiM – sprovesti bez odlaganja odluku o Dečanima i u potpunosti poštovati nezavisnost pravosuđa, uključujući uzdržavanje od nepotrebne kritike koja podriva poverenje u pravosuđe.

Rode je napisao da eksperti opisuju KiM kao “funkcionalnu demokratiju” i vrednuju moderan ustav sa “jakim garancijama za nezavisnost pravosuđa”.

Ali, kako je naveo, oni takođe, ukazuju na oštre kritike na račun predstavnika pravosuđa i institucija od strane političara na visokim funkcijama.

“Sve u svemu, izveštaj daje pomešanu sliku, ukazujući na visoke pravne standarde koji se ne primenjuju uvek u potpunosti”, naglasio je Rode i dodao da mu je kristalno jasno da je potrebna hitna implementacija, kao što je to više puta zahtevala međunarodna zajednica, da bi se uspešno unapredila kosovska ponuda za članstvo”.

Foto:© РТ Балкан/Ивана Лукић

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare