11. Oktobra 2023.

Njemačka uvodi radnu obvezu za tražioce azila

NEMAČKA planira da uvede radnu obavezu za tražioce azila, prenose nemački mediji.

Sadašnja pravila moraju biti promenjena kako bi se uvela obaveza rada za tražioce azila odmah po dolasku iz prihvatnih centara u smeštaj u gradovima”, navodi se u dokumentu, koji bi premijeri saveznih pokrajina trebalo da pošalju saveznoj vladi posle sutrašnje sednice.

„Čekanje na kurseve jezika i integracije više ne bi trebalo da bude izgovor za odlaganje integracije na tržište rada“
U dokumentu se dalje navodi da je, s obzirom na trenutni nedostatak radne snage, neprihvatljivo da veliki broj izbeglica i tražilaca azila nije dostupan na tržištu rada.

„Čekanje na kurseve jezika i integracije ne sme više da bude izgovor za odlaganje integracije na tržište rada“, navodi se u dokumentu koji, prema pisanju Augsburger algemajne cajtunga, podržavaju i one savezne države u kojima vladajuća Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) je na vlasti.

Nova uredba bi omogućila gradovima i opštinama da šalju tražioce azila i izbeglice na rad u zajednici.

Uvođenje bonova za hranu umesto gotovine?


U dokumentu premijera saveznih pokrajina, nadležnih za smeštaj i zbrinjavanje izbeglica, traži se i mogućnost da se umesto novca uvedu vaučeri za hranu i potrepštine.

Mnogi političari traže uvođenje ovakvog sistema jer smatraju da bi to umanjilo podsticaje za izbeglice, koje po dolasku u Evropsku uniju velikom većinom biraju Nemačku kao svoju krajnju destinaciju upravo zbog atraktivnih socijalnih davanja.

Između ostalog, žele da spreče odliv gotovine, koju mnoge izbeglice šalju u zemlje porekla. „Uvođenje gotovinske kartice za hranu i robu sprečilo bi odliv novca u inostranstvo“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Tiringije Georg Majer.

Imigrantska politika je postala jedna od najvažnijih domaćih političkih tema u Nemačkoj, što pokazuje uspeh desničarsko-populističke AfD. Do kraja godine broj izbeglica u Nemačkoj mogao bi da dostigne rekordne brojke iz godina izbegličke krize 2015/2016.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare