27. Maja 2024.

Njemačka se sprema za ljetni “pakao”

U letnjim mesecima mogući su duži periodi vrućine i sparine koji su za mnoge rizični, zbog čega se nemačka vlada zalaže za bolje informisanje građana i praktične mere.

Ministar zdravstva Karl Lauterbah apelovao je za predstojeće leto na bolju prevenciju zdravstvenih tegoba i smrtnih slučajeva zbog vrućine.

“Klimatske promene će zaštitu od vrućine učiniti trajnim problemom”, rekao je u petak posle sastanka u Berlinu sa predstavnicima pokrajina, lokalnih samouprava, zdravstva i nauke.

Lauterbah je naglasio da je za to potrebna sistematska priprema. “Inače će nam svakog leta bez potrebe umirati hiljade građana”, rekao je ministar, podsećajući da visoke temperature utiču posebno na zdravlje starijih, bolesnih i ljudi na otvorenom prostoru.  

Ministarstvo zdravstva zato je predočilo jedinstvene preporuke za praktične mere zaštite od vrućine u bolnicama i ustanovama za negu.

Reč je, primera radi, o edukaciji osoblja i pacijenata i o predlozima za stvaranje prostora koji su u senci i zaliha vode.

Predviđeno je i bolje informisanje građana u vreme trajanja Evropskog prvenstva u fudbalu u Nemačkoj ovog leta.

Kod tih upozorenja, rekao je Lauterbah, treba koristiti i činjenicu da nemačka meteorološka služba sada već pet dana unapred može da prognozira nadolazeći toplotni talas.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare