27. Septembra 2023.

Njemačka poziva Azerbejdžan da dozvoli posmatračima da uđu u Nagorno-Karabah

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok pozvala je danas Azerbejdžan da dozvoli međunarodnim posmatračima da uđu u region Nagorno-Karabah.

Azerbejdžan je prošle nedelje pokrenuo munjevitu operaciju za preuzimanje Nagorno-Karabaha, zbog čega su hiljade etničkih Jermena krenule u bekstvo zabrinuti za svoju bezbednost, navodi Rojters.

“Odlučila sam da još jednom značajno povećam našu humanitarnu pomoć i da naložim da se izdvoje dodatna sredstva za Međunarodni komitet Crvenog krsta, sa 2 na 5 miliona evra”, izjavila je Berbokova.

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim kako bi istakao potrebu da se Azerbejdžan uzdrži od daljih neprijateljstava u Nagorno-Karabahu i omogući nesmetan humanitarni pristup, saopštio je stejt department.

Blinken je pozvao predsednika Alijeva da pruži uveravanja stanovnicima Nagorno-Karabaha da mogu da žive bezbedno u svojim domovima i da će njihova prava biti zaštićena.

Američki državni sekretar je pozvao predsednika Alijeva da se obaveže na široku amnestiju i dozvoli rad međunarodne posmatračke misije u Nagorno-Karabahu istakavši da je predsednik SAD Džozef Bajden posvećen da pomogne u izgradnji budućnosti Nagorno-Karabaha zasnovane na miru, međusobnom razumevanju i međusobnom poštovanju.

Više od 13.500 ljudi je već prebeglo u Jermeniju iz Nagorno-Karabaha, saopštile su u utorak jermenske vlasti.

Međutim, ne smanjuje se broj etničkih jermenskih izbeglica koje beže iz Nagorno-Karabaha nakon što je Azerbejdžan prošle nedelje zauzeo ovaj sporni region u kojem kao većina živi oko 120.000 etničkih Jermena.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare