12. Februara 2024.

Njemačka postala toksična za industriju: Kompanije bježe u inostranstvo

Mnoge kompanije ističu visoke cene energenata, koje su skočile nakon što je Nemačka izgubila pristup ruskom prirodnom gasu 2022. godine, kao jedan od glavnih uzroka svojih problema

Svaki treći nemački proizvođač, odnosno dvostruko više njih nego 2022. godine, razmišlja da zbog ekonomskih problema proizvodnju preseli u druge zemlje, piše “Bild”, pozivajući se na tvrdnje Zigfrida Rusvurma, šefa Federacije nemačke industrije (BDI).

Među poslednjim firmama koje su počele da planiraju preseljenje je proizvođač kućnih aparata “Miele”, koji planira da otpusti 2.000 radnika u Nemačkoj i da 700 radnih mesta otvori na svojoj lokaciji u Poljskoj. Proizvođač grejanja “Viesman” je već preselio 3.000 radnih mesta u Poljsku.

Folksvagen” je prošle godine saopštio da će izgraditi novu fabriku baterija u SAD, a BASF je najavio planove da uloži 10 milijardi evra u fabriku petrohemije u Kini zbog otpuštanja zaposlenih u sedištu u Nemačkoj.

Francuski proizvođač čeličnih cevi “Valourek” zatvorio je proizvodnju u Nemačkoj u septembru prošle godine, dok su proizvođač guma “Mišlen” i njegov američki rival “Gudjir” najavili da će zatvoriti svoje nemačke fabrike do kraja 2025.

Rusvurm navodi da je sve veći broj kompanija koje kažu da je njihovo “strpljenje sa Nemačkom pri kraju”. 

Prema njegovim rečima, usporavanje privrednog rasta i visoke stope inflacije, posebno u energetici, rezultirale su manjim investicijama, a Berlinu nedostaje strategija da preokrene situaciju.

To zauzvrat dovodi do postepenog pada proizvodnje, rekao je on, i dodao da dok postojeće proizvodne linije mogu nastaviti da rade neko vreme, “nove se više ne grade u Nemačkoj”.

Mnoge kompanije ističu visoke cene energenata, koje su skočile nakon što je Nemačka izgubila pristup ruskom prirodnom gasu 2022. godine, kao jedan od glavnih uzroka svojih problema.

Ovo je pogoršano odlukom Berlina da postepeno ukine nuklearnu energiju i ugalj i pređe na obnovljive izvore, što je, prema Rusvurmu, stavilo proizvođače koji rade u Nemačkoj u značajno nepovoljniji položaj u poređenju sa drugim industrijalizovanim zemljama.

“Niko danas ne može sa sigurnošću da kaže kako će naše snabdevanje energijom izgledati za sedam godina, i zato niko ne može da kaže koliko će tada biti visoke cene energenata u Nemačkoj. Za kompanije koje moraju da donose investicione odluke, to je apsolutno toksično“, rekao je on u intervjuu za “Fajnenšel tajms” ranije ove nedelje, dodajući da vlada pravi greške u pogledu svoje energetske politike sa svojom ambicioznom klimatskom agendom.b

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare