19. Septembra 2023.

Njemačka poslala Ukrajini 10 Leoparda, Kijev ih odbio

Ukrajinci ih nisu mogli sami popraviti jer nemaju potrebne tehničare i komponente. 

Der Spiegel piše kako je Kijev obavijestio specijalni štab ministarstva odbrane Njemačke da su njemačkim tenkovima Leopard 1 koji su stigli u Poljsku potrebne popravke, a neki od njih zahtijevaju veliki remont.

Njemačka strana je poslala grupu stručnjaka u Poljsku da provjere same tenkove, prenosi Index.

Ondje je otkriveno kako su tenkovi “već poprilično istrošeni nakon obuke ukrajinskih vojnika u Njemačkoj i da im je potreban popravak”. Štaviše, nekoliko Leoparda 1A5, iz serije od prethodnih 10 tenkova koji su stigli u Ukrajinu u junu, pokvarilo se iz istog razloga.

Njemačko ministarstvo obrane za Der Spiegel je reklo da ne može komentarisati “konkretan pojedinačni incident” i dodalo da se tenkovi Leopard popravljaju “zajedno s Ukrajinom nakon intenzivne obuke u Njemačkoj”. 

Der Spiegel je takođe naveo da stanje tenkova Leopard 1A5, kojih je Njemačka obećala isporučiti Ukrajini stotinjak, odražava probleme planiranja u logistici njemačke vojne pomoći.

Tenkovi koji su zapeli u Poljskoj druga su tranša planirane opsežne isporuke tenkova Leopard 1A5. Bundesver ih je povukao iz službe prije više od 10 godina, ali budući da je dosta tih tenkova još uvijek u skladištu, naređeno je da ih što prije poprave.

Početkom avgusta objavljeno je da će Njemačka isporučiti Ukrajini skoro 30 dodatnih tenkova Leopard 1 nakon što ih je koncern za naoružanje Rheinmetall kupio od Belgije. 

Osim toga, prema pisanju medija, Njemačka se obratila Grčkoj s predlogom da isporuči Ukrajini 100 grčkih Leoparda 1A5 koji su sada u službi, u zamjenu za nadograđena oklopna vozila.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare