3. Decembra 2023.

Njemačka opozicija: Obustavimo isplate novim ukrajinskim izbeglicama

Bilo bi protivzakonito da se otkažu isplate pristiglim izbeglicama, ali svima onima, koji tek planiraju da dođu, ne treba dati nikakve beneficije, poručuje Markus Zeder

Premijer Bavarske i predsednik opozicione nemačke partije Hrišćansko-socijalna unija (CSU) Markus Zeder pozvao je na prekid isplate socijalnih davanja novim migrantima iz Ukrajine, prenosi nemački list “Štern”.

“Zahtevamo da se obustave socijalna davanja ukrajinskim izbeglicama, koje tek planiraju da dolaze u Nemačku”, kazao je Zeder.

Političar je istakao da bi bilo protivzakonito da se otkažu isplate pristiglim izbeglicama, ali da svima onima, koji tek planiraju da dođu, ne treba dati nikakve beneficije

“Za nove slučajeve potrebno je promeniti kurs. Svi drugi koji dođu kod nas treba da dobiju socijalna davanja nakon pet godina, a ne posle 18 meseci”, ocenjuje.

Zeder je napomenuo da bi u ovom slučaju u Bavarskoj, umesto beneficija u gotovini, tražiocima azila iznos za hranu i odeću bio prebačen na kartice, a takva mera bi, između ostalog, mogla da smanji broj migranata.

On je takođe pozvao Vladu da za godinu dana odloži povećanje isplata planiranih za januar. 

“Mora da bude više motivacije da se ide na posao. Zato ćemo Bundesratu podneti inicijativu za opštu reviziju beneficija. Ko radi, ne treba da prima manje od onoga ko ne radi. Zato su nam potrebne promene”, istakao je nemački političar.

Zeder je ranije izjavio da je Nemačka trenutno u “teškoj državnoj krizi” usred budžetskih problema.

Trenutni glavni problem nemačkih vlasti su posledice masovne migracije, kao i načini podrške saveznim državama koje imaju poteškoća u smeštaju i zbrinjavanju izbeglica.

Od početka migracione krize, u nemačkom društvu se često govori o temi socijalne sigurnosti za izbeglice, koja im, pod određenim uslovima, daje mogućnost da godinama primaju beneficije i žive ne radeći ništa.

Foto: EPA / Robert Ghement

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare