13. Juna 2023.

Njemačka na mukama. Šolc moli poslodavce: Shvatite, trebaju nam radnici

O tome su se složili kancelar Olaf Šolc i lider industrije Zigfrid Rusvurm.

Nemačko društvo mora da shvati, rekao je Šolc na Istočnonemačkom privrednom forumu, da kvalifikovani radnici iz inostranstva nisu samo potrebni, već su zaista dobrodošli.

“Kao poslodavci, možete doprineti otvorenoj Nemačkoj i to vas danas molim”, rekao je kancelar poslodavcima istočnih nemačkih poikrajina na konferenciji.

“Da budem jasan, ksenofobija i predrasude su poslednje što je našoj zemlji potrebno”, rekao je Rusvurm, predsednik Saveznog udruženja industrije (BDI).

Šolc je deficit kvalifikovane radne snage opisao kao najveću muku poslodavaca u istočnoj Nemačkoj, gde su plate u proseku manje nego na zapadu.

“Radnici na istoku prosečno zarađuju oko 620 evra manje od zapadnonemačkih radnika, a u nekim granama i po 1.000 evra manje”, rekao je.

Prema njegovim rečima, rešenje je da organizacije poslodavaca i sindikati povećaju atraktivnost istočnonemačkih pokrajina investitorima i radnicima.

Na konferenciji u Bad Zarovu, 50 kilometara jugoistočno od Berlina, predstavnici politike, privrede, nauke i društva će do utorka razgovarati o ključnim privrednim temama.

Osim radne snage, to su poslovni okvir, globalna konkurencija i snabdevanje energijom.

“Vlada podržava preduzeća u obuci i obrazovanju stručnjaka”, rekao je Šolc, “ali istina je da samo domaći radnici neće moći da nadoknade prazninu koja se posebno oseća na istoku zemlje”.

Zato vlada namerava da modernizuje zakon o imigraciji, dodao je kancelar. Bundestag ovih dana treba da počne raspravu o predlogu, a glasanje je predviđeno za početak jula.

Foto: Kay Nietfeld/picture alliance/dpa

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare