3. Septembra 2023.

Njemačka je ove godine izgubila 206 milijardi evra od sajber kriminala

Krađa IT opreme i podataka, kao i digitalna i industrijska špijunaža i sabotaža, su najveći izazovi sa kojima se suočava Njemačka i njen IT deo privrede

Njemačka država je pretrpjela štetu kao posljedicu djelovanja sajber kriminala u iznosu koji će premašiti granicu od 200 milijardi evra i to treću godinu zaredom u više od 1.000 kompanija.

Krađa IT opreme i podataka, kao i digitalna i industrijska špijunaža i sabotaža, koštaće Nemačku ove godine, 206 milijardi evra (224 milijarde dolara), saopštilo je u petak nemačko digitalno udruženje Bitkom.

„Nemačka ekonomija je veoma privlačna meta za kriminalce i neprijateljske države. Granice između organizovanog kriminala i aktera koje kontroliše država su prilično nejasne“, rekao je predsednik Bitkoma Ralf Vintergerst.

Otprilike tri četvrtine anketiranih kompanija pretrpelo je digitalne napade u poslednjih 12 meseci, što je pad u odnosu na 84% kompanija u prethodnoj godini.

Blagi pad broja kompanija je pozitivan znak i ukazuje na to da zaštitne mere deluju, tvrde analitičari koji se bave ovim problemom.

Na pitanje da li “sajber napadi ugrožavaju vašu poslovnu egzistenciju”, prvi put je više od polovine kompanija, odnosno 52 odsto, odgovorilo “da”. Pre godinu dana ta brojka je iznosila 45 odsto, a pre dve godine, svega 9 odsto, pokazalo je istraživanje.

Od kompanija koje su pretrpele napade, čak u 70% slučajeva su ukradeni osetljivi podaci, a što je povećanje od 7 % u odnosu na prethodnu godinu. Slično tome, 61% kompanija je špijuniralo svoje digitalne komunikacije – što je 4 % više u odnosu na prethodnu godinu, prenosi Reuters.

Izvor: Benchmark

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare