20. Marta 2025.

Niste zadovoljni pizzom koju sami napravite? Ovo su najčešće greške!

Mnogi će se složiti da priprema savršenog tijesta za pizzu može biti izrazito izazovna čak i za one najiskusnije u kuhinji. Često se događaju iste greške koje mogu narušiti kvalitetu konačnog proizvoda.

Tako donosimo i najčešće greške u koracima te načine na koje ih možete izbjeći.

Pogrešan izbor brašna

Umjesto običnog glatkog, stručnjaci preporučuju korištenje namjenskog brašna za pizzu ili hljeb. Ono ima viši postotak proteina, što je ključno za stvaranje čvrste glutenske mreže.

Miješanje tijesta

Pravilno miješanje tijesta ključno je za razvoj glutena koji daje kori strukturu i teksturu. Tijesto treba mijesiti osam do 10 minuta dok ne postane glatko i elastično. No ne pretjerujte jer ga možete učiniti tvrdim i teškim za oblikovanje. Mijesite tijesto samo dok ne postane glatko i elastično.

Pretanko razvlačeno tijesto može dovesti do krhke kore koja se lako lomi pod težinom sastojaka. Cilj je postići ravnomjernu debljinu, ostavljajući malo deblji rub.

Odabir sastojaka

Dodavanje previše sastojaka može učiniti pizzu vlažnom. Fokusirajte se na nekoliko ključnih sastojaka koji se međusobno nadopunjuju. Također, hladni sastojci mogu usporiti proces pečenja. Pustite da umak i sir dosegnu sobnu temperaturu prije stavljanja na tijesto.

Nedovoljno zagrijavanje pećnice

Pećnica mora biti dobro zagrijana prije pečenja pizze. Idealno je zagrijati je na 230-290°C barem 15-30 minuta prije pečenja.

Azra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare