18. Aprila 2023.

Ništa od članstva tzv. Kosova u Savjetu Evrope

„Nije predviđena ta tačka dnevnog reda, to je bio razlog zašto sam došao ovde, a kada će se to naći to je neizvesno jer postoje neke zemlje predvođene Nemačkom koje smatraju da to treba da bude hitno urađeno“, rekao je Dačić.
On je ponovio da je to što se uopšte o tome priča u vreme kad se obeležava 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma jedan akt velikog bezobrazluka i licemerja prema Srbiji i da je iskoristio današnju posetu Strazburu da o svemu tome razgovara sa generalnim sekretarom SE i sa predsedavajućim Komiteta ministara, šeficom misije Islanda.
„Po našem mišljenju nisu se uopšte stekli uslovi za raspravu na ovu temu, to bi bilo i suprotno želji da se pokaže jedinstvo uoči samita i na samom samitu SE u Rejkajaviku“, rekao je Dačić i dodao da je Srbija iznela svoje mišljenje po tom pitanju.

„Koliko će to biti uvaženo pre svega od strane Nemačke, videćemo u narednom periodu. Zahtev nije nov, on je podnet pre više meseci. Moguće je da će neko tražiti dodatnu sednicu tim povodom, neki drugi dan, a kada će to desiti, pre samita ili posle samita, videćemo. U svakom slučaju, pritisak je veliki“, rekao je ministar.
“Tek kada se bude formirala Zajednica srpskih opština, može da se razgovara o nečem drugom”, rekao je Dačić i podsetio da se Priština na to obavezala pre 10 godina.
On je naveo da će u maju početi razgovori na visokom nivou na temu formiranja ZSO i upitao “kako neko može da predlaže članstvo u Savetu Evrope, a da još nisu počeli razgovori o tački broj jedan nekog sporazuma”.
On je istakao da se nisu stekli uslovi za raspravu o članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope, te da bi tako nešto bilo suprotno ideji da se pokaže jedinstvo pred i na samom samitu Saveta Evrope u Rejkjaviku.
“Izneli smo naše mišljenje, ali da li će i koliko ono biti uvaženo, a pre svega od strane Nemačke, videćemo u narednom periodu”, naveo je Dačić.
Dodao je da Priština računa da ima obezbeđenu većinu, međutim, kako je istakao, veliki broj zemalja koji je priznao nezavisnost tzv. Kosova, smatra da sada nije trenutak da se razgovara o članstvu u Savetu Evrope.
Govoreći o odluci Saveta Evrope da građani Kosova dobiju viznu liberalizaciju, Dačić je rekao da je to “sramotan vid isticanja poruke da Kosovo, u stvari, ne mora ništa da sprovodi.
“Kakva je to nagrada za nekoga ko 10 godina odbija da realizuje ono što je potpisano Briselskim sporazumom. U tom smislu, to je veoma loša odluka i veoma loša poruka za čitav pregovarački proces i proces normalizacije”, poručio je on, istakavši da je formiranje ZSO tačka broj jedan.
Na pitanje novinara kako danas gleda na potpisivanje Briselskog sporazuma, Dačić je odgovorio da je tim činom Srbija pokazala da veruje da međunarodna zajednica stoji iza dijaloga koji organizuje.
“Sporazum nije suprotan našim nacionalnim i državnim interesima. On ne znači nikakvo priznanje”, poručio je ministar.
On je istakao da se u Briselskom sporazumu ne spominje nikakvo članstvo u međunarodnim organizacijama, već da obe strane mogu da se, u načelu, bave evropskim integracijama.
“Taj sporazum je doneo mogućnost formiranja Zajednice srpskih opština. Da je to beznačajno, verovatno bi Albanci to odavno formirali. To jeste ključno i važno i zato mislim da, sa pravom, govorimo da formiranje ZSO mora da bude tačka broj jedan”, podvukao je Dačić.
Dačić je dodao da se nekome žuri, ali da Srbija želi da izbegne još jednu prevaru.
“Albanci su prevarili i Evropsku uniju i nas i čitav svet. Zato mi to moramo da sprečimo i zato je tačka broj jedan formiranje Zajednice srpskih opština”, poručio je ministar spoljnih poslova.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare