4. Septembra 2023.

“Nismo slali oružje”

Sudska istraga nije otkrila nikakve dokaze koji bi potvrdili navode da je Južnoafrička Republika prošle godine isporučila oružje Rusiji.

”Optužbe iznete protiv naše zemlje imale su najštetniji efekat na našu valutu, ekonomiju i naš položaj u svetu i narušile naš imidž. Komisija nije našla dokaze da je bilo kakav teret s oružjem utovaren za izvoz na brod”, rekao je predsednik JAR Siril Ramafosa, prenosi Blumberg.

On je ranije imenovao sudiju Fineasa Mojapela na čelo saveta za istragu tvrdnji američkog ambasadora u Južnoj Africi Rubena Brigetija, koji je rekao da je oružje utovareno na ruski teretni brod ”Lejdi R” koji je pristao u pomorskoj bazi Sajmons Taun u Kejptaunu u decembru prošle godine.

Južnoafrička vlada je zauzela neutralnu poziciju prema invaziji Rusije na Ukrajinu i odbila da podrži rezolucije Ujedinjenih nacija koje sankcionišu Moskvu, navodi Blumberg.

Brigeti je JAR optužio da nije poštovala odgovarajući diplomatski protokol, a pojedinci su pozvali vladu da ga protera.

Ramafosa je rekao da neće objaviti ceo izveštaj jer su neke od informacija koje sadrži poverljive, ali da će objaviti sažetu verziju izveštaja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare