5. Juna 2023.

Nintendo je blokirao Steam izdanje Wii emulatora Dolphin

U izjavi se tvrdi da je Nintendo podneo DMCA obaveštenje o uklanjanju kod vlasnika Steam-a Valve-a, protiv Dolphinove stranice u prodavnici PC igara, a ta stranica je sada uklonjena.

U izjavi se kaže: „Sa velikim razočarenjem moramo da objavimo da je izdavanje Dolphina na Steam-u na neodređeno vreme odloženo. Valve nas je obavestio da je Nintendo izdao prekid i odustajanje pozivajući se na DMCA protiv Dolphinove Steam stranice i da je uklonio Delfin iz Steam-a dok se stvar ne reši. Trenutno istražujemo naše opcije i imaćemo detaljniji odgovor u bliskoj budućnosti.”

Emulacija se nalazi u pravno sivoj zoni, ali u ovom slučaju entuzijasti emulacije tvrde da bi uključivanje Wii Common Code-a u Dolphinov izvorni kod mogao biti razlog za uklanjanje.

Tvitovi korisnika @LuigiBlood citiraju sam DMCA koji pominje uključivanje „kriptografskih ključeva bez Nintendo-ovog ovlašćenja“. Ovo se navodi kao razlog za uklanjanje.

Dakle, šta je sledeće? Dolphin tim sada ima dve nedelje da podnese protivtužbu Valveu ako veruje da emulator ne krši DMCA. Zatim, Nintendo ima dve nedelje da odluči da li želi da tuži ili ne, a ako to odbije, Dolphin bi mogao biti ponovo dodat u Steam.

Ne možemo da tvrdimo da imamo stručnost o tome kako bi ovo moglo da se odigra legalno, ali bi moglo imati širok uticaj na druge napore emulacije i očuvanja igara. Drugi emulatori i dalje postoje u Steam prodavnici, uključujući RetroArch.

Izvor: Techradar

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare