28. Septembra 2023.

Nintendo Game Boy slavi 33 godine u Evropi: Koja vam je omiljena igrica?

Revolucija igranja na prenosnim uređajima u Evropi krenula je na današnji dan pre tačno 33 godine.

Naime, 28. septembra 1990. je na Starom kontinentu objavljen Nintendo Game Boy, i to godinu dana nakon premijere na drugim tržištima.

Game Boy je bio osmišljen kao konzola koja je kombinovala neke funkcije Nintendove kućne konzole (NES) i prve prenosne konzole (Game & Watch).

Veliku popularnost dobio je već po izlasku, budući da je prvobitna verzija dolazila u paketu sa slavnim Tetrisom, koji je u Game Boy verziji bio prodat u više od 35 miliona primeraka. Kasnije su, naravno, usledili ostali hitovi iz franšiza Pokemon, Zelda i Super Mario.

Game Boy je imao ekran od 2,6 inča (rezolucije 160 x 144) na kom se mogla podesiti opcija za kontrast slike, ali ne i osvetljenje, pa se nije moglo ni igrati u mračnim uslovima. Proizvođači su doskočili tome, pa su za Game Boy postojali brojni dodaci koji osvetljavaju ekran.

Sve ukupno, Game Boy i GBC prodati su u 118,69 miliona prodatih primerak, što smešta Game Boy na četvrto mesto najprodavanijih konzola svih vremena.

Ključ uspeha, smatra se, krio se u jednostavnosti konzole. Posebno je zanimljiva statistika koju je 1995. godine objavio Nintendo of America, gde je rečeno da je čak 46% igrača Game Boya bilo ženskog pola.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare