16. Februara 2023.

Niko nije očekivao da je Darko živ 15 godina poslije nestanka

Doktor Saša Marinković sa Instituta za biološka istraživanja, predsednik Fondacije za zaštitu ptica grabljivica, istakao je da beloglavi sup već brend Srbije i simbol zaštite i vrsta od nacionalnog značaja. Program mera zaštite beloglavih supova traje 30 godina.

„Kada smo počeli s tim programom beloglavi sup je bio pred istrebljenjem. Populaciju smo povećali za oko 20 puta i ona je najjača na Balkanu. Procena je da ima oko 260 parova u celoj Srbiji“, rekao je doktor Marinković.

Napominje da je beloglavi sup Darko 2. avgusta 2007. godine upao u Sjeničko jezero i povredio se. Tada nismo imali prihvatni centar, pa smo neuslovno držali ptice po štalama i garažama. Tako je Darko dospeo u jedan podrum u kome je proveo par dana, tada je obeležen markicom na krilu i prstenom. Na taj način pratimo ptice. Darko ima 15 godina, a beloglavi supovi žive između 15 i 20 godina.

Koja ptica je na obeležjima Srbije?

Naš grb je pravio bečki heraldičar i nema veze sa našom tradicijom. Napravio je nekog imaginarnog orla koji ne postoji u prirodi”, istakao je doktor Saša Marinković, sa Instituta za biološka istraživanja, predsednik Fondacije za zaštitu ptica grabljivica.

Ističe da je orao krstaš ugrožena vrsta i mnoge kolege pokušavaju da ga sačuvaju. Ova ptica je dosta stradala zbog narušavanja staništa i trovanja kao i zbog ubijanja. Problem u zaštiti biodiverziteta je što se malo ulaže u zaštitu pa mnoge vrste nestaju.

„Na grbu Srbije je orao koji nema identifikaciju. To je stilizovani orao koji nema veze sa orlom u prirodi“, istakao je doktor Saša Marinković sa Instituta za biološka istraživanja, predsednik Fondacije za zaštitu ptica grabljivica.

RTS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare