Nijemci priznali: Rusija nije kriva? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Nijemci priznali: Rusija nije kriva?

Njemačka nema dokaza o umešanosti Rusije u eksplozije na gasovodima “Sjeverni tok” i “Sjeverni tok 2”.

To je izjavio je generalni tužilac nemačke Piter Frank za nedeljnik “Velt am Sontag”.

Po njegovim rečima, pomoc´u dva istraživačka plovila uzeti su uzorci vode, zemljišta, kao i delovi cevovoda sa mesta gde su se dogodile eksplozije. Međutim, kako je rekao, dobijene informacije ne ukazuju na vezu sa Rusijom.

“To se trenutno ne može dokazati, istraga se nastavlja. Trenutno sve analiziramo na sudsko-medicinskom veštačenju. Ali ono što mogu da kažem jeste da još nije potvrđena sumnja da je reč o stranoj akciji sabotaže”, kazao je Frank.

Šolc je nemački kancelar Olaf Šolc izjavio da c´e Berlin izneti svoje pretpostavke o odgovornima za eksplozije na gasovodima “Severni tok” i “Severni tok 2” kada budu postojali dokazi, te da nec´e spekulisati na tu temu.

Nakon toga je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da se na osnovu reči nemačkog kancelara Olafa Šolca stiče utisak da Berlin ima šta da krije.

Teroristički napadi na dva ruska gasovoda koji izvoze gas u Evropu – na “Severnom toku” i “Severnom toku 2” dogodili su se 26. septembra. Operator “Severnog toka”, kompanija “Nord strim AG” saopštila je da je došlo do velikih oštec´enja i da je nemoguc´e proceniti kada c´e ona biti otklonjena.

Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju moguc´nost da je reč o planiranoj diverziji. Glavno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivičnu istragu o delu međunarodnog terorizma.

Danas objavljeno

Dan sećanja na žrtve bombardovanja – Vučić: Srpski duh ste lomili, ali ga nikada nećete slomiti

M.

Začule se sirene i u Banjaluci: 24 godine od NATO agresije

M.

Patrijarh: Čitavom svijetu potreban je mir, ne prihvatajmo ultimatume koji znače odricanje od sebe

M.

Ostavite komentar