22. Marta 2023.

Nije urodilo plodom: U Španiji parlament odbacio prijedlog o nepovjerenju vladi

UVoksu su znali da njihov prijedlog neće proći, ali je njegov lider Santjago Abaskal bez obzira na to odlučio da se ide na glasanje i tako produbio razdor u toj trećoj po veličini stranci u parlametnu, poslije Socijalističke radničke partije premijera Pedra Sančeza i konzervativne Narodne partije.

U Voksu su prijedlog o nepovjerenju zasnovali na navodima da je vlada stala na stranu katalonskih i baskijskih separatista koji su podržavali njenu politiku u parlamentu u zamjenu za ustupke, ”pogrešnu i konfiskatorsku” ekonomsku i fiskalnu politiku i drugo.

Dvodnevna debata koja je prethodila glasanju omogućila je premijeru Sančezu da se direktno obrati opoziciji i istakne dostignuća svoje koalicione vlade, na početku kampanje za regionalne izbore koji treba da budu održani u maju i opšte izbore, koji bi trebalo da budu u decembru.

– Jedini cilj ovog destruktivnog prijedloga je vraćanje unazad 50 godina. Ne postoji kandidat da vodi vladu ili program, već samo stranka koja promoviše nered i nastoji da potkopa demokratske vrednosti’, rekao je premijer Sančez tokom debate.

Glavna opoziciona Narodna partija, koja je glasala protiv prethodnog glasanja o nepovjerenju koji je takođe zahtijevao Voks 2020. godine, ovog puta je bila uzdržana,i tako izazvala gnijev kod Sančeza, koji je optužio tu stranku da se suštinski svrstava na stranu krajnje desnice, piše Tanjug.

Srpskainfo.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare