5. Novembra 2024.

Nije svejedno: Stručnjaci ukazuju na veliku grešku prilikom pripreme pirea

Pire od krompira jedan je od najomiljenijih priloga na svijetu i većina nas ga je napravila barem jednom u životu.

Jedna od najvećih grešaka pri pripremi pirea izaziva kontroverze – neki je jednostavno ne žele priznati za grešku. Tvrde da je svejedno, da može i ovako i onako. Ali – ne može.

Riječ je o mlijeku, tačnije temperaturi mlijeka prilikom dodavanja krompiru, a razloga zašto nije svejedno leži u hemijskoj reakciji.

Kad u zgnječeni krompir dodamo toplo mlijeko, ono će se s njim savršeno izmiješati i učiniti ga mekim i kremastim. Dodamo li tom mlijeku i komadić maslaca, tim bolje jer će tekstura biti bogatija.

Dodamo li, pak, hladno mlijeko, skrob u krompiru može reagovati na način koji nam nipošto ne odgovara. Kako biste to izbjegli, samo zagrijte mlijeko (ili vrhnje, ako volite raditi pire uz pomoć tog dodatka). Ne mora biti kipuće, dovoljno je da je ugodno toplo, prenosi Slobodna Dalmacija.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare